Wat is effectiever bij angina pectoris: operatie of leefstijlverandering?

Mensen met chronische pijn op de borst (angina pectoris) hebben wellicht meer baat bij het volgen van een trainingsprogramma dan bij een dotterbehandeling of bypassoperatie. Recent literatuuronderzoek geeft hier sterke aanwijzingen voor. Reden voor onderzoekers van Radboudumc in Nijmegen en Máxima MC in Eindhoven om de allereerste grootschalige gerandomiseerde studie te starten, waarin de effecten van leefstijlaanpassingen en operaties direct met elkaar worden vergeleken.

Hartrevalidatie

Aanleiding voor het onderzoek is een grote recente meta-analyse. Hierin vergeleken de onderzoekers de gegevens van ruim 18.000 patiënten met stabiele angina pectoris. Dat onderzoek toonde aan dat een trainingsprogramma gericht op hartrevalidatie met betere effecten gepaard ging dan een operatie. De aantallen sterfgevallen, ziekenhuisopnames en nieuwe aandoeningen waren lager.

PRO-FIT

Er zijn echter nog geen onderzoeken die de effecten van leefstijlaanpassingen en operaties direct met elkaar vergelijken. Daarin moet het zogenoemde PRO-FIT-onderzoek verandering brengen. Hierin wordt bij 200 patiënten met stabiele angina pectoris in 10 ziekenhuizen onderzocht of een leefstijlinterventie na een jaar tot minstens even goede, of zelfs betere, resultaten leidt dan de standaardbehandeling, bestaande uit een dotterbehandeling of bypassoperatie. De leefstijlinterventie bestaat onder andere uit voedingscoaching en een intensief trainingsprogramma bij een fysiotherapeut, gevolgd door begeleiding op afstand met behulp van een app en een activity tracker. Deze studie moet antwoord geven op de vraag of leefstijl alleen genoeg kan zijn om van angina pectoris af te komen. Als de resultaten positief zijn, betekent dit een wetenschappelijke doorbraak. De huidige zorg voor deze patiënten kan dan worden vervangen door een minder invasieve en goedkopere behandeling. ZonMW heeft subsidie toegekend aan dit onderzoek.

Chronisch ZorgNet

Het onderzoek moet ook antwoord geven op de vraag hoe zo’n leefstijlbehandeling in de zorgpraktijk kan worden ingezet. Volgens de onderzoekers is het een uitdaging om dit soort leefstijlinterventies landelijk in te voeren. Daarvoor is namelijk een verandering nodig bij zowel patiënten als cardiologen. Beide groepen moeten wennen aan het idee dat het aanpassen van je leefstijl onder begeleiding van zorgverleners een goede of zelfs betere behandeling is dan een operatie. Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken, werken de onderzoekers daarom samen met Chronisch ZorgNet. Dit is een landelijk dekkend netwerk van eerstelijns fysio- en oefentherapeuten gespecialiseerd in bewegen en leefstijl, patiëntenbelangenorganisatie Harteraad en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie.

Angina pectoris

Angina pectoris wordt meestal veroorzaakt door een lokale vernauwing in een of meerdere kransslagaders. Zo’n 450.000 Nederlanders hebben angina pectoris. Door die vernauwing krijgt het hart te weinig bloed, waardoor de klachten van pijn op de borst kunnen ontstaan. Deze klachten ontstaan vooral wanneer het hart meer zuurstof nodig heeft, bijvoorbeeld bij inspanning. De symptomen hebben vaak een grote impact op het dagelijks functioneren van de patiënt. Ook al worden deze patiënten goed opgevolgd en behandeld: ze lopen altijd nog een risico op ernstiger hartfalen.

Bron: Máxima MC

Gepubliceerd op 29 april 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Netty van Kaathoven 12 mei 2022 at 14:43 - Reply

    Voedingscoaching door een fysiotherapeut? Waarom niet een opmaat programma met een diëtist tevens leefstijlcoach? Een gemiste kans vind ik.

    • Beroep: Diëtist
    • Indien anders: Leefstijlcoach
    • Joyce 11 juli 2022 at 13:20

      Beste Netty,
      Ter verduidelijking: de voedingscoaching vindt plaats bij de diëtist, niet bij de fysiotherapeut.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.