Waarschuwing voor supplementen met N-acetylcysteïne

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor het gebruik van voedingssupplementen met N-acetylcysteïne, L-cysteïne en L-cystine. Sommige fabrikanten adviseren een te hoge inname van deze stoffen, wat kan leiden tot maag- en darmklachten.  

Te hoge doseringen  

In Nederland worden voedingssupplementen verkocht waarin de stoffen N-acetylcysteïne, L-cysteïne en/of L-cystine zitten. Deze supplementen zouden bedoeld zijn om het lichaam te helpen ontgiften. Sommige van deze supplementen kunnen bijwerkingen geven bij een dosering zoals aangegeven op de verpakking. Het bijwerkingencentrum Lareb ontving 3 meldingen van klachten na gebruik van deze supplementen. Bij 2 meldingen werd 1.200 milligram N-acetylcysteïne per dag gebruikt, met klachten als diarree, veranderde stoelgang en netelroos. Bij de derde melding werd 2.000 milligram L-cystine gebruikt, wat leidde tot buikpijn en diarree. 

Advies inname

Het RIVM raadt gebruikers  van voedingssupplementen met N-acetylcysteïne, L-cysteïne en/of L-cystine goed op te letten hoeveel ze van deze stoffen binnenkrijgen. Volwassenen kunnen per dag maximaal 1.200 milligram N-acetylcysteïne of 900 mg L-cysteïne of L-cystine binnenkrijgen zonder bijwerkingen. Voor kinderen van 2 tot 18 jaar is de maximale hoeveelheid lager. Het RIVM adviseert deze supplementen niet te gebruiken voor kinderen onder de 2 jaar. 

Pas op bij combinatie met medicatie

De stof N-acetylcysteïne is ook geregistreerd als slijmoplossend medicijn, bijvoorbeeld als bestanddeel van Fluimucil. Wanneer dit medicijn samen gebruikt wordt met een supplement die dezelfde stof bevat, kan dit ertoe leiden dat men te veel binnenkrijgt.  

Onderzoek naar veiligheid

Het RIVM heeft de veiligheid van N-acetylcysteïne beoordeeld in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). N-acetylcysteïne wordt in het lichaam omgezet in de stoffen L-cysteïne of L-cystine. Omdat deze 2 stoffen ook in de supplementen kunnen zitten, heeft het RIVM alle 3 de stoffen beoordeeld. 

Bron: RIVM 

Gepubliceerd op 30 december 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.