Waarom je af en toe een museum nodig hebt

Is diëtist een creatief beroep? Natuurlijk! Elke keer weer adviseer en coach je op maat, zoek je slimme oplossingen voor complexe problemen, verzin je praktische tips, lekkere recepten, ben je vol aandacht voor de ander en motiveer je door onderliggende motieven op te sporen bij je klanten.

Dat is dus een feit. Maar: voed jij ook je creativiteit? Want creativiteit is een bron die regelmatig moet worden aangevuld. Je kunt veel uit jezelf halen, uit je kennis en ervaring. Maar uiteindelijk raakt je bron uitgeput en leeg, ga je op routine draaien en verlies je je sprank, je vonk, je bevlogenheid, je inspiratie.

Creativiteit moet je dus voeden. Ik doe dat (on)bewust al jaren. Ik heb een Cinevillepas, zodat ik vaak naar de film kan en daar geraakt kan worden door mooie verhalen. Ik heb een Museumjaarkaart en bezoek minstens 30 musea per jaar. Ik wandel in de natuur. Ik maak foto’s en maak zo mijn eigen collectie van mooie en inspirerende beelden. Ik lees literatuur en poëzie (en kookboeken!). Heel vaak doe ik die dingen alleen. In het beroemde boek “The artist’s way” noemt de auteur Julia Cameron dit het “kunstenaarsafspraakje” met jezelf. Zij raadt aan om elke week zo’n afspraakje met jezelf te maken.

Ja, dat kost allemaal tijd, maar het is verrukkelijke tijd. Het is tijd die voedt, die inspireert en nieuwe ideeën brengt. Soms is dat effect heel direct zichtbaar. Ik ga dan bijvoorbeeld wandelen in de duinen en kom terug met een idee voor een artikel, of een halve column in mijn hoofd. Maar veel vaker is het subtieler. Ik voed mijn hersenen met mooie beelden en verhalen, en als “dank” ga ik beter schrijven en heb ik meer ideeën.

Diëtist, voed dus je creatieve bron! Ga naar de film, theater, een museum, trek de natuur in. Ga tekenen, schilderen, koken, haken, muziek maken, dansen, figuurzagen en verhalen schrijven. En vertel het ook je cliënten, vooral degenen die “vast” zitten in sleur, verveling en routine en die het moeilijk vinden om patronen te doorbreken. Laat ze zichzelf voeden. Want voedingsleer is niet alleen maar de leer van eten en drinken. Het is óók de leer van de creativiteit.

Gepubliceerd op 4 maart 2020

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. truus kuijpers pierik 10 maart 2020 at 15:43 - Reply

    goede column, de overeenkomst tussen voeding en kunst is dat het niet op waarde geschat wordt. jammer, over 100 jaar wordt gezegd dat voeding toch een van de belangrijkste peilers van de gezondheid is en was. veel kunstenaars krijgen ook pas erkenning na 100 jaar . dus wanhoop niet en denk alvast aan de postume erkenning.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.