Vroege introductie van gluten voorkomt coeliakie niet

Het heeft geen zin om baby’s tussen de 4 en 6 maanden al gluten te geven ter preventie van coeliakie. Ook het geven van borstvoeding beschermt baby’s niet tegen coeliakie. Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek, PreventCD, onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De resultaten zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Op grond van eerder onderzoek dacht men wel dat het geven van kleine hoeveelheden gluten op jonge leeftijd werkte. Gedacht werd dat het afweersysteem zo zou wennen aan gluten en hier later niet op zou reageren met een schadelijke afweerreactie. Dit was echter tot nu toe nooit goed onderzocht. Aan het onderzoek deden bijna 950 kinderen uit 8 landen mee, die door erfelijke belasting een verhoogde kans op coeliakie hebben. De helft van de kinderen kreeg op de leeftijd van 4 tot 6 maanden dagelijks 100 milligram gluten in de voeding. Op 3-jarige leeftijd was bij 5,9% van deze kinderen de diagnose coeliakie gesteld. De andere helft kreeg gedurende die periode een placebo, en kreeg voor het eerst gluten op de leeftijd van 6 maanden. In deze groep had 4,5% coeliakie op 3-jarige leeftijd. Het verschil bleek niet significant en ook bborstvoeding blijkt geen bescherming te bieden tegen coeliakie.

Uit de studie kwamen ook andere interessante bevindingen naar voren. Het was al bekend dat coeliakie 2 keer zo vaak bij vrouwen voorkomt. Maar verrassend is dat die man-vrouw-ratio al op 3-jarige leeftijd zichtbaar is. Hoe dat komt is niet duidelijk. Opvallend is ook dat meisjes eerder en vaker coeliakie lijken te krijgen als ze op de leeftijd van 4 maanden gluten hebben gekregen. Maar het aantal meisjes in het onderzoek is te klein om harde uitspraken te doen.

De onderzoekers gaan in vervolgonderzoek het bloed van de deelnemende kinderen, en ook darmweefsel van kinderen met coeliakie, verder bestuderen. Ze hopen te ontdekken wat er precies gebeurt met het afweersysteem waardoor de ziekte ontstaat, want daarover is nog veel onbekend.

Bron: LUMC

Gepubliceerd op 6 oktober 2014

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.