Vrede sluiten met het Voedingscentrum

Het is zo’n leuke hobby van bloggers, journalisten en foodloggers en ik heb me er ook schuldig aan gemaakt: Voedingscentrumpje pesten. Deels komt dat natuurlijk omdat ik het soms écht niet begrijp of dat ik het oneens met ze ben. Maar als ik eerlijk ben, is het ook omdat het zo gemakkelijk is. Ik ga ermee stoppen, want niemand wordt er beter van.

Hier zijn 5 redenen waarom ik vrede wil sluiten met het Voedingscentrum:

1.    Het Voedingscentrum doet gewoon zijn werk. En dat is: de richtlijnen van de Gezondheidsraad vertalen in praktische adviezen. Dat is niet altijd te benijden, omdat die richtlijnen niet heel vaak worden geüpdatet. Een voorbeeld: het Voedingscentrum kiest ervoor hun beleid over verzadigd vet te baseren op een richtlijn van de Gezondheidsraad uit 2001. Dat is lastig werken.

2.    Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. De website PuurGezond bijvoorbeeld baseert de PuurGezond Piramide óók op de adviezen van de Gezondheidsraad, maar komt op andere aanbevolen hoeveelheden (meer groenten, minder brood, roomboter op brood, volle zuivel). Die verschillende modellen kunnen naast elkaar bestaan. De ene Nederlander zal zich meer vinden in de Schijf van Vijf, de ander in de PuurGezond Piramide.

3.    Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen in de verschillende voedingsstromingen. Het lijkt bijvoorbeeld of Pioppi en het Voedingscentrum elkaar de tent uitvechten, maar als je goed kijkt valt dat reuze mee. Iedereen is het er namelijk over eens dat het voor een gezonde Nederlander goed is om groenten, fruit, noten, vis, zuivel, volkoren granen en olijfolie te eten. Ook over het beperken van alcohol, bewerkt vlees, hyperbewerkte producten en suiker zijn we het eens. We steggelen eigenlijk vooral over hoeveelheden (vet in de voeding, of over de hoeveelheid brood, pasta, aardappelen), over magere of volle zuivel en over broodsmeersels (margarine versus roomboter).

4.    Het Voedingscentrum is er om voorlichting te geven aan gezonde Nederlanders. Voor alle andere Nederlanders zijn er de diëtisten van Nederland, jullie dus. Mensen met een aandoening krijgen een dieet, een voeding die om medische redenen moet worden aangepast aan een individu. Individueel en precies op maat. Dat betekent logischerwijs dat deze mensen meestal niet volgens de Schijf van Vijf eten. Minder brood en pasta voor mensen met diabetes, minder peulvruchten of fruit voor iemand met een prikkelbare darm, geen dierlijke producten voor een veganist, geen melk voor iemand met een koemelkallergie. Voor al deze personen is het Voedingscentrum níet de raadgever. Laten we dat eens duidelijk stellen.

5.    Wie “besmet” is met een leefstijlgerelateerde aandoening, heeft dus minder aan de adviezen van het Voedingscentum dan aan die van de diëtist. Dat dit inmiddels miljoenen Nederlanders betreft, is een treurig feit. Het is ook een feit dat die miljoenen Nederlanders niet gebaat zijn bij gekissebis. Die moeten een goed advies krijgen, zodat ze hun gezondheid kunnen verbeteren.

Ik stel voor om strijdbijlen en broodmessen te begraven en te erkennen dat we een gemeenschappelijk doel dienen: Nederland gezonder maken. De Schijf van Vijf (of een ander voorlichtingsmodel) is er voor gezonde mensen. En de diëtist geeft een passend voedingsadvies voor mensen met een aandoening. Zo kunnen we uiteindelijk allemaal Rome bereiken.

Gepubliceerd op 11 november 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Harmen 15 november 2018 at 15:00 - Reply

    Tsja zolang je nog zegt dat volkoren granen gezond zijn mis je toch echt een heel stuk voedingswetenschap.

    Nee, heel veel mensen zijn het daar dus niet mee eens, inclusief een hele stapel voedingswetenschappers.

    Het voedingscentrum moet zijn mond houden totdat we voeding eindelijk een beetje echt beginnen te snappen. Dus niks strijdbijl begraven, ze beginnen pas net een beetje te luisteren.

    • Beroep: Student
  2. Annette Wessels 15 november 2018 at 13:41 - Reply

    Karine, er is toch ook dit dossier van de Gezondheidsraad: https://www.mvo.nl/media/a1522_verzadigde_enkelvoudig_en_meervouding_onverzadigde_n-6_vetzuren_0.pdf. Daar zie ik onderzoeken t/m 2014 (dus niet alleen 2001) op een rijtje gezet over de invloeden van verzadigde vetten op gezondheid. Dan is het toch terecht om olie en plantaardig smeer/bereidingsvet te adviseren ipv roomboter/verzadigde vetten? Of hoe dan ook als richtlijn aan te houden onder 10 En% verzadigd vet in de voeding te blijven, wat het Voedingscentrum dan kennelijk aangehouden heeft?
    B.v.:
    Het vervangen van 10 energieprocent verzadigde vetzuren door meervoudig onverzadigde vetzuren verlaagt het risico op coronaire hartziekten met 15%

    Een 5 energieprocent hogere inname van meervoudig onverzadigde vetzuren ‘ten opzichte van’ verzadigde vetzuren hangt samen met een ongeveer 10% lager risico op coronaire hartziekten.

    • Beroep: Gewichtsconsulent
  3. truus kuijpers pierik 14 november 2018 at 09:37 - Reply

    goed idee om de strijdbijl te begraven. als alle nederlanders gewoon het advies zouden volgen van het voedingscentrum dan zouden er niet zoveel “zieke” mensen zijn. echter de obsessie voor magere producten van het voedingscentrum blijft bij mij een pijnpunt. ruimer vet om ervoor te zorgen dat hersenen beter werken, hormonen goed aangemaakt kunnen worden, aanmaak van neurotransmitters enz. uiteraard de gezonde vetten! mensen worden simpelweg ziek van te weinig gezonde vetten.

    • Beroep: -Selecteer beroep-
  4. Annemieke 14 november 2018 at 09:25 - Reply

    Mooi verwoord Karine,

    • Beroep: Diëtist
  5. Jan Dekker 13 november 2018 at 12:59 - Reply

    Karine, dat is een goed uitgangspunt.Samenwerken op basis van de overeenkomsten i.p.v. het zoeken naar de verschillen. Als er al een verschil van mening is dan is het op volle zuivel en roomboter en caloriën tellen.
    Wij zien nu al dagelijks de resultaten van onze members op het platform. Practice based evidence.
    Als heel gezond Nederland gaat voor de Schijf van Vijf dan hebben we een grote winst letterlijk en figuurlijk voor de samenleving. Zorgkosten omlaag geluksfactor omhoog. Wij geloven in de holistische benadering, voeding, bewegen, slaap, ontspannen en mind. Laten we gaan samenwerken dan gaan we voor een gezonder Nederland.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: CEO - founder
  6. Petra Wilting 13 november 2018 at 11:40 - Reply

    Karine, ik ben het zoals vaak weer roerend met je eens! Als ‘gematigd’ orthomoleculair diëtist bekijk ik per individu wat het beste bij de cliënt past. Het komt regelmatig voor dat mensen al veel baat hebben als ze de overeenkomsten uit de verschillende voedingsstromingen opvolgen. En als mensen heel gemotiveerd zijn gaan we verder. En dan leg ik ze uit waarom ik denk dat volle producten beter zijn. Ze kunnen dan hun eigen keuze maken. Dank voor dit stuk, top!

    • Beroep: Diëtist
  7. Emmy 13 november 2018 at 10:56 - Reply

    Zal tijd worden, al dat ‘gekibbel’ maakt het voor de consument heel lastig en dan heb ik het niet eens over al die blaters die allemaal onzin verkondigen.
    Heb mij er rot aan geërgerd!

    • Beroep: Gewichtsconsulent
  8. Wim Tilburgs 12 november 2018 at 19:30 - Reply

    Ik wil toch vooral kwijt dat het strijdbijl altijd werd opgegraven door het Voedingscentrum zij kwamen in alle dagbladen met de aanval op het Pioppi dieet. Net zoals ze dat nog steeds doen op het initiatief GezondDorp.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Leefstijlcoach
    • Liesbeth Oerlemans 12 november 2018 at 19:52

      Wim, als het niet jouw persoonlijke mening bevestigt heet het dan een aanval? ;)

      Er moet toch iemand de twijfelende consument uitleggen dat de resultaten van GezondDorp marketing is. Want steeds communiceren op tv dat mensen 10 kilo of meer afvallen terwijl het in realiteit slechts om 2,9 kilo ging na 6 maanden is toch gewoon mensen bewust voor de gek houden in plaats van informeren?

      • Beroep: Anders
      • Indien anders: klinisch epidemioloog
  9. Martine 11 november 2018 at 23:20 - Reply

    Amen! Ik heb richting het Voedingscentrum nooit een strijdbijl gehad, maar zag altijd wel de noodzaak in van een aangepast advies voor mensen met een aandoening. Helaas wordt mijn visie online dan toch vaak verkeerd begrepen, dat blijft het nadeel van met korte berichten online communiceren. Mensen lezen graag wat ze willen lezen. Graag zou ik alle diëtisten vooral willen oproepen om ook richting elkaar de strijdbijl te begraven. Ga in gesprek of stuur eens een privé bericht wanneer iemand een andere mening/visie heeft, maar stop met openlijk elkaar de grond in te boren. 1. Het kost ontzettend veel energie om met elkaar die strijd aan te gaan, zonde! 2. We hebben een gezamenlijk doel, maar allemaal een verschillend referentiekader, that’s okay! 3. We hebben nog zoveel drempels te gaan wat betreft ons imago en elkaar uitspugen heeft daar niet echt een positief effect op.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.