Vooroordelen over mensen met overgewicht

Mensen met overgewicht hebben te maken met discriminatie, aldus een interessant journalistiek artikel in JAMA. Volgens de auteur wordt overgewicht ten onrechte gezien als een factor waarvoor patiënten persoonlijk verantwoordelijk zijn. Maar het lichaamsgewicht wordt beïnvloed door tal van factoren en afvallen is zeker geen “piece of cake”. De auteur pleit voor meer bewustwording bij artsen en andere medewerkers in de gezondheidszorg. Ze moeten zich realiseren dat ze vooroordelen hebben.

Negatief benaderd

Medewerkers in de gezondheidszorg hebben vaak een sterke negatieve houding en vooroordelen over mensen met overgewicht, zo blijkt uit een review uit 2015. Er is bewijs dat deze houding kan leiden tot verkeerde diagnostiek en medische beslissingen. Er is ook bewijs dat artsen minder tijd besteden aan mensen met overgewicht, en dat ze minder respect tonen aan deze patiënten. Omdat overgewicht een risicofactor is voor tal van ziekten, voelen gezondheidsprofessionals zich gerechtvaardigd om bij elk consult het gewicht ter sprake te brengen, ongeacht de reden van het bezoek. Dit gebeurt ook bij ouders van kinderen met overgewicht.

Opleiding

In (para)medische opleidingen wordt weinig aandacht besteed aan overgewicht en vooroordelen rondom overgewicht, aldus de auteur. Studenten beschrijven mensen met overgewicht vaak als “probleempatiënten”. Ook in ziekenhuizen kan de omgeving prettiger gemaakt worden voor mensen met overgewicht, zoals geen weegschaal op de gang en stoelen zonder armleuningen in de wachtkamer.

Bron: JAMA

Gepubliceerd op 4 maart 2019

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Katia Van der Auwera 5 maart 2019 at 15:01 - Reply

    Recent kwam het probleem van negatief stigmatiseren ook sterk aan bod in een bijscholing van vzw Eetexpert over communiceren rond eetgedrag en gewicht, zou de laatste jaren sterk toegenomen zijn.
    Vreemd, want ik zelf merk het niet op. 30 jaar geleden werden mensen met overgewicht beschouwd als ‘gezellige’ mensen en levensgenieters. Mijn partner (obees) merkt ook niets op van die negatieve stigmatisering. We proberen het alvast zo te houden en de focus te leggen op ‘gezondheid’, Er zijn immers heel wat mensen met overgewicht die metabool perfect gezond zijn (zoals er ook een hele groep mensen zijn met een gezond gewicht, die metabool ongezond zijn).

    • Beroep: Diëtist
  2. Jose Veen - Roelofs 5 maart 2019 at 10:43 - Reply

    Voor-oordelen, Ver-oordelen….het zijn de dingen die duidelijk tevoorschijn komen als je praat met mensen met overgewicht/obesitas. Ik werk al jaren met mensen die fors overgewicht/obesitas hebben / complexe obesitas vaak genetisch bepaald, en die bij mij komen via centrum gezond gewicht EMC Rotterdam. Prof. Liesbeth van Rossum is leading in dit centrum en wij hebben elkaar gevonden omdat wij juist de houding en bejegening van mensen met een obesitas probleem willen herzien bij professionals. prof.. van Rossum heeft inmiddels wel 10 factoren geordend die iets te maken kunnen hebben met het ontstaan van overgewicht . Voeding is slechts 1 van die factoren . Het is zaak daar zorgvuldig naar te kijken en met respect en begrip om te gaan met clienten.
    Overgewicht en daar iets aan doen is niet eenvoudig. Het vraagt nederigheid en geduld, vanuit ons vak gezien. Het vergt psychosociale vaardigheden en oprechte interesse in de obese mens.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.