Voor het eerst is de kwaliteit van de voedselpatronen in 187 landen met elkaar vergeleken

Wereldwijd zijn er 325 voedselconsumptiepeilingen uitgevoerd in de periode 1990-2010. Onderzoekers hebben de consumptiedata systematisch geëvalueerd en de resultaten gepubliceerd in The Lancet. In de dataset zijn schattingen opgenomen van de voedingsinname van 26 subgroepen (mannen en vrouwen in 13 leeftijdscategorieën) afkomstig uit 187 landen met in totaal 4,42 miljard volwassenen, ofwel 88,7% van de volwassen wereldbevolking.

De consumptie van gezonde voedingsmiddelen als groenten en fruit is de afgelopen decennia wereldwijd verbeterd. Maar de consumptie van ongezonde voedingsmiddelen, inclusief bewerkt vlees en gezoete dranken, is wereldwijd ook gestegen. Verbeteringen in de kwaliteit van de voeding zijn vooral te zien in de hoog inkomen landen. Toch is ook daar slechts een bescheiden vermindering van de consumptie van ongezonde voedingsmiddelen en een verhoogde inname van gezonde voedingsmiddelen.

In veel van de rijkste regio’s wonen (zoals de Verenigde Staten, Canada, West-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland) hebben mensen nog steeds de laagste kwaliteit voeding ter wereld. Dat komt omdat ze wereldwijd, ondanks de afname, toch de hoogste consumptie van ongezond voedsel hebben. In landen in Sub-Saharisch Afrika en een aantal landen in Azië (zoals China en India) is geen verbetering in de kwaliteit van de voeding te zien.

De onderzoekers waarschuwen voor het verontrustende beeld dat de studie schetst. De toename van ongezonde eetgewoonten streeft de toename in gezonde eetpatronen in de meeste delen in de wereld voorbij. Ze achten een gecoördineerde actie nodig om de trend te keren.

Bron: The Lancet

Gepubliceerd op 24 februari 2015

Door Nieuws voor diëtisten

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.