Volvette zuivel beter dan magere

Mensen die volvette zuivel gebruiken, hebben niet meer kans op cardiovasculaire ziekten en diabetes type 2 dan mensen die magere zuivel gebruiken. Dit stellen onderzoekers in een systematic review in het European Journal of Nutrition. Gaat het om overgewicht dan lijkt volvette zuivel zelfs beter te zijn.

Een mogelijke verklaring van de onderzoekers is dat de focus op calorieën voorbijgaat aan een belangrijke factor die meespeelt: verzadiging. De vetzuren in volle zuivel zorgen er immers voor dat de gebruiker langer een vol gevoel heeft en daardoor minder zal eten in de uren daarna. Ook zouden de vetzuren een rol kunnen spelen in de genexpressie en hormoonregulatie. Dit kan bijvoorbeeld de energieverbranding stimuleren of de vetopslag in het lichaam beperken. De uitkomst van het onderzoek betekent niet dat men zich nu te buiten moet gaan aan volvette zuivel. Maar bij de keus tussen magere en volle melk kan men volgens hoofdonderzoeker dr. Mario Kratz toch beter kiezen voor de volle.

Bron: Time

Gerelateerd nieuws:
Calorieën tellen is schadelijk
Zuivel belangrijk in energiebeperkt dieet
Waarom houden diëtisten toch zo hardnekkig vast aan calorieën

Gepubliceerd op 20 maart 2015

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.