Volkoren granen zorgen voor verhoogd metabolisme

Onderzoekers van Tufts University hebben bewezen dat volkoren granen zorgen voor extra verlies van calorieën en dat ze het metabolisme kunnen opstoken. De resultaten van deze randomised controlled trial (RCT) worden binnenkort gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition.

Experiment

Uit epidemiologisch onderzoek bleek al vaker dat vezels en volkoren granen het risico op chronische aandoeningen verlagen. Maar er waren nog weinig gecontroleerde studies naar granen. In deze studie kregen 81 deelnemers, tussen de 40-65 jaar oud, 8 weken lang een gecontroleerd dieet. De eerste 2 weken volgden alle deelnemers hetzelfde dieet, waarbij de individuele caloriebehoefte werd bepaald. Daarna werden de groepen verdeeld in 2 groepen: een volkoren dieetgroep en een groep die geraffineerde granen at. Beide diëten bevatten evenveel calorieën.

Voordelen

De onderzoekers hielden 8 weken lang onder andere rustmetabolisme, calorieën in ontlasting, honger en verzadiging bij. Honger en verzadiging waren in beide groepen gelijk. De deelnemers die het volkorendieet volgden, bleken dagelijks 100 kcal meer te verbranden. Dat komt volgens de onderzoekers door een combinatie vaneen verhoogd rustmetabolisme en een verhoogd verlies van energie via de ontlasting. Wel zagen de onderzoekers in de loop van het onderzoek een aanpassing van de stofwisseling in de groep met het volkorendieet. Meer langetermijnonderzoek is dus noodzakelijk.

Bron: Tufts Now

Gepubliceerd op 9 februari 2017

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.