Voedingssupplementen populair onder amateursporters 

Een kwart tot een derde van de amateursporters gebruikt voedingssupplementen net voor of na het sporten. Veel sporters weten echter niet precies wat ze gebruiken of maken combinaties met middelen, die schadelijk kunnen zijn voor hun gezondheid. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van het RIVM onder 7.000 amateursporters.  

Pre- en post-workout-supplementen 

Het RIVM heeft het gebruik van sportsupplement voor het eerst uitgebreid in kaart gebracht. Er is gekeken naar zogeheten pre- en post-workout-supplementen, die zijn bedoeld om net voor of net na het sporten te gebruiken. Ze claimen betere prestaties tijdens het sporten, doordat gebruikers er meer energie van krijgen. Ook zou het gebruik ervan leiden tot een betere focus en uithoudingsvermogen (pre-workout), of een beter herstel na afloop (post-workout). Vooral bij krachtsport, fitness, wielrennen en hardlopen worden deze sportsupplementen gebruikt, blijkt uit het onderzoek. Eerder is ook al een hoog supplementgebruik gevonden onder Nederlandse fitnessers. Het gebruik van sportsupplementen is het hoogst in de leeftijdsgroep 25 t/m 34 jaar. Mannen gebruiken meer en vaker supplementen dan vrouwen, en nemen vaak meer verschillende producten in.  

Gezondheidsrisico’s 

De meest voorkomende ingrediënten in de gebruikte voedingssupplementen zijn eiwit (proteïne), cafeïne, calcium, magnesium, vitamines en creatine. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 6 mensen niet weet welke ingrediënten in hun sportsupplement zitten. Dit geldt vooral voor vrouwen en jongeren (15 t/m 24 jaar). Dit is volgens het RIVM zorgwekkend, omdat ongeveer 10 procent van de producten die de ondervraagde sporters gebruiken, stoffen bevatte die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, zoals verboden ingrediënten of doping.  Mannen van 25 t/m 34 jaar kunnen volgens het RIVM gezien worden als risicogroep, omdat zij vaker supplementen gebruiken. Ook geven zij in het onderzoek vaker aan in de toekomst meer en vaker supplementen te willen gebruiken, nieuwe producten te willen uitproberen en het resultaat belangrijker te vinden dan de eventuele bijwerkingen.  

Werking en bijwerking 

Meer dan de helft van de ondervraagde sporters ervaart dat sportsupplementen werken. Verder ervaart bijna de helft wel eens bijwerkingen zoals hoofdpijn, slapeloosheid, hartkloppingen en maagklachten. Van de mensen die gestopt zijn met het gebruik, geeft 10 procent aan dat bijwerkingen reden waren om ermee te stoppen. Het gaat hierbij om zelf-gerapporteerde bijwerkingen, die achteraf zijn nagevraagd.  

Gelijktijdig gebruik andere middelen 

Veel ondervraagden vragen zich niet af of de combinatie van supplementen en andere middelen schadelijk kan zijn voor hun gezondheid. Veel sporters die sportsupplementen gebruiken, drinken regelmatig koffie, energiedrank of alcohol. Dit kan schadelijk kan zijn voor de gezondheid, omdat ze zo in combinatie met supplementen bijvoorbeeld te veel cafeïne binnenkrijgen.   

Bron: RIVM

Gepubliceerd op 15 februari 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.