Voedingsscore geeft inzicht in hoe gezond Nederlanders eten
In de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2023 van het CBS, in samenwerking met het RIVM en het Voedingscentrum, zijn nieuwe vragen over voeding opgenomen. Hiermee is een nieuwe voedingsscore berekend, die een indicatie geeft hoe goed de adviezen van het Voedingscentrum worden opgevolgd. Gemiddeld is de voedingsscore van Nederlanders vanaf 12 jaar 7,0 op een schaal van 10.
Voedingsscore
De voedingsscore is het gemiddelde van verschillende componentscores. Voor ieder voedingsaspect is een componentscore berekend, namelijk voor groente, fruit, suikerhoudende drank, vlees/vis/vega, volkoren, snacks en (vanaf 12 jaar) alcohol. Op basis van de antwoorden op vragen over voeding is per indicator een voedingsscore berekend, en een totaalscore gebaseerd op de afzonderlijke indicatoren samen. Deze scores lopen van 0 tot en met 10; een hogere score geeft aan dat de voeding voor deze voedingsindicator meer in lijn is met de adviezen van het Voedingscentrum. Sommige adviezen zijn afhankelijk van leeftijd. Volwassenen wordt bijvoorbeeld meer groente en fruit geadviseerd dan kinderen, en jonge kinderen hebben weinig of geen ruimte voor ongezonde snacks. Mensen van verschillende leeftijden kunnen dus even hoog scoren, terwijl ze andere hoeveelheden van een bepaald voedingsmiddel eten of drinken.
Vrouwen hebben hogere voedingsscore
Vrouwen eten over het algemeen gezonder dan mannen: de voedingsscore van vrouwen is gemiddeld 7,2 en die van mannen 6,7. Ook op alle onderzochte voedingsindicatoren scoren vrouwen gemiddeld beter dan mannen. Het verschil was het grootst bij suikerhoudende dranken; daar scoren vrouwen 7,3 en mannen 6,2.
Hoe ouder, hoe gezonder
Leeftijd speelt ook een rol bij gezond eten. Jonge kinderen eten gezonder dan pubers; peuters (1 tot 4 jaar) haalden gemiddeld een totaalvoedingsscore van 7,1, pubers een 5,9. Vanaf 18 jaar stegen de scores; volwassenen eten gezonder als ze ouder worden. Het gezondst eten 65-plussers, met een gemiddelde totaalscore van 7,5.
Complementair aan Voedselconsumptiepeiling
In de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor wordt voedselconsumptie gemeten met enkele gerichte vragen. Het gaat om eigen inzicht en eigen inschatting van de deelnemers aan het onderzoek. De Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM meet de consumptie van voeding uitgebreider: aan deelnemers wordt gevraagd wat en hoeveel zij in de afgelopen 24 uur hebben gegeten en gedronken. De Voedselconsumptiepeiling geeft weliswaar een nauwkeuriger beeld van wat mensen eten en drinken, maar wordt minder vaak uitgevoerd. Beide studies geven complementaire inzichten.
Bron: CBS
Gepubliceerd op 17 oktober 2024
Door Angela Severs