‘Voedingsinterventie effectief bij IBD’

Een verandering van voeding kan de kwaliteit van leven van mensen met chronische darmontstekingsziekten (IBD) verhogen. Dat is de conclusie van een 6 maanden durende pilotstudie onder 180 mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Geen pakjes of zakjes

In het project “IBD, eet je mee?” was gevarieerde en onbewerkte voeding het belangrijkste uitgangspunt. Plantaardig eten was hierbij de basis, gecombineerd met regelmatig (vette) vis, onbewerkt vlees en volle zuivel. Suiker en producten met snelle koolhydraten stonden niet op het menu. Daarnaast werden de deelnemers gestimuleerd om goed te kauwen, met aandacht te eten en te genieten van het eten.

IBD, eet je mee?

Het onderzoek was een samenwerkingsverband van de Maag Lever Darm Stichting, Stichting Voeding Leeft, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN).  In het 6 maanden durende programma werden verschillende bijeenkomsten georganiseerd, kregen deelnemers een werkboek met recepten en was er een online community. Via die community stonden de deelnemers met elkaar in contact, konden ze vragen stellen en werden ze gecoacht.

Energiek en fit

De onderzoekers noemen de resultaten “hoopgevend”. De deelnemers rapporteerden een hogere kwaliteit van leven en 80 procent zou het programma aanraden aan andere patiënten. Deelnemers uit het LUMC werden intensiever gevolgd en bij die groep zagen de onderzoekers een daling van de ontstekingswaarden in het bloed. ‘Ik heb van het overgrote deel van mijn patiënten teruggekregen dat ze zeer positief waren over “IBD, eet je mee?”, vertelt MDL-arts Jeroen Maljaars van het LUMC. ‘Veel deelnemers vertelden meer energie te hebben en zich fitter te voelen.’

Aanleiding voor meer onderzoek

‘De meest gestelde vraag van IBD-patiënten is of zij door het volgen van een dieet hun klachten kunnen verminderen’, vertelt Tineke Markus, directeur van de CCUVN. ‘Met dit onderzoek hebben we zichtbaar kunnen maken wat voeding kan betekenen voor IBD-patiënten.’ Maar meer onderzoek is nodig, benadrukken zowel Markus als Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting. ‘Het gaat hier om een pilotstudie, er is nog veel meer onderzoek nodig om specifiekere voedings- en leefstijladviezen voor IBD-patiënten samen te kunnen stellen’, aldus Tool. ‘Hoewel er nog veel onduidelijk is, blijkt uit deze pilot dat voeding zeker een rol speelt bij IBD’.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Gepubliceerd op 6 juni 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Liesbeth Oerlemans 6 juni 2019 at 19:28 - Reply

    Ik ben ervan overtuigd dat gezonde voeding/leefstijl invloed kan hebben op darmklachten. Maar dat toon je zonder duidelijke interventie en geen controlegroep niet aan.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Klinisch epidemioloog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.