Voedingsadvies voor mensen met corona thuis

Een goede voedingstoestand in de thuissituatie vergroot de kans op het goed doorlopen van een besmetting met het coronavirus. Daarom ontwikkelden de diëtisten van Diëtistenpraktijk Eetstijl een korte brochure met voedingsadviezen voor coronapatiënten thuis. Ze stellen deze brochure beschikbaar voor collega’s.

In de rubriek Praktijk vertellen ze er meer over. Wil je ook bloggen over jouw praktijk of ken je een collega met een goed verhaal? Tip de redactie op info@nieuwsvoordietisten.nl.

Het verhaal van de diëtisten van Diëtistenpraktijk Eetstijl:

Voedingsadviezen vóór opname

We kregen in onze praktijk steeds meer vragen van collega-zorgverleners in de eerstelijnszorg over voedingsadviezen voor patiënten met een coronabesmetting. Er kwam steeds meer informatie beschikbaar over voedingsadviezen voor coronapatiënten op de IC en na ontslag. In onze diëtistenpraktijk hebben we deze informatie vertaald naar eerstelijns voedingsadviezen vóór opname. Belangrijk, want bij een goede voedingstoestand in de thuissituatie is de prognose voor het doorlopen van de ziekte immers gunstiger.

Practice-based adviezen

Het zijn practice-based adviezen, gebaseerd op onze ervaring met ondervoeding gecombineerd met kennis van de doelgroep en de informatie uit de 2e lijn. De adviezen maken de bijdrage van de diëtist inzichtelijk, maar geven ook de huisarts en andere zorgverleners handvatten voor wat zij kunnen adviseren en wanneer verwijzen nodig is. In deze hectische tijd is er bij huisartsen en andere zorgverleners behoefte aan korte en krachtige informatie. Daarom staan de adviezen compact op 1 A4.

Casus

De aanleiding voor het opstellen van de brochure was de eerste casus die wij kregen doorverwezen: een 75-jarige vitale man met een goede voedingstoestand die na coronabesmetting thuis in 2 weken tijd 5 kg was afgevallen. Een familielid van deze meneer is verpleegkundige en wees de huisarts erop dat deze patiënt een diëtist nodig had. Mede op basis van onze ervaring met deze patiënt zijn we tot onze practice based dieetadviezen gekomen.

Gastro-intestinale klachten

Door een combinatie van klachten en extreme vermoeidheid zijn coronapatiënten vaak te ziek om te eten en er is hulp nodig bij het eten. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen. Naast klachten van longen en luchtwegen heeft ongeveer 20 procent van de coronapatiënten ook gastro-intestinale klachten als misselijkheid, braken, diarree en hevige buikpijn. Vroege evaluatie van de voedingstoestand, het functioneren van het maagdarmkanaal, het risico op aspiratie en tijdig starten van dieetbehandeling blijken belangrijk voor de prognose van de patiënt.

Voedingsadviezen

In de brochure staan onze voedingsadviezen. Vanaf de start van de klachten adviseren wij een energie- en eiwitverrijkte, licht verteerbare “gemakkelijke” voeding, zoals pap, toetjes, ontbijtdrank, melk, karnemelk, jonge kaas, leverworst, ei, banaan, fruit uit blik en kant-en-klaarmaaltijden (omdat zelf koken veel energie kost). Bij twijfel over de voedingstoestand adviseren we aanvullend 2 keer per dag een half flesje energie- en eiwitverrijkte drinkvoeding. Bij patiënten ouder dan 70 jaar adviseren we om direct te starten met 2 x daags 1⁄2 flesje drinkvoeding en 1 x daags een eiwitverrijkt product (bijvoorbeeld 125 gram volle kwark).

Aandachtspunten

Voor patiënten met diabetes en patiënten met nierfalen is specifieke dieetbehandeling vereist. Verder is het goed om rekening te houden met bijwerkingen van medicatie die gebruikt wordt bij corona. Zo kunnen chloroquine en lopinavir/ritonavir maagdarmklachten en psychische klachten geven. Bij ontslag van coronapatiënten uit het ziekenhuis zouden huisartsen bij voorkeur informeren of er een overdracht is naar de eerstelijnsdiëtist. Door overbelasting van de tweedelijns diëtisten is het in de praktijk nu vaak nodig om zelf uit te zoeken uit welk ziekenhuis iemand komt en contact op te nemen voor de overdracht.

Diëtist is belangrijke schakel

In deze coronacrisis zijn we blij te merken dat we een belangrijke schakel zijn in de zorg. Niet voor niets staat in ons beroepsprofiel dat de invloed van voeding en een goede voedingstoestand op de gezondheid, bij het herstel na ziekte en bij het voorkomen daarvan steeds duidelijker wordt. Het uitwisselen van kennis en expertise is nu extra belangrijk. Er is geen tijd te verliezen. We nodigen collega-diëtisten daarom uit om onze brochure vrij te gebruiken en te delen.

Gepubliceerd op 20 april 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.