Voedingsadvies op basis van DNA profiel nog in de kinderschoenen

Het DNA-profiel als basis voor het voedings- en leefstijladvies: het wordt al gedaan in Nederland. Dat hoorden de leden van VoeDNet tijdens een bijeenkomst op donderdag 30 september van diëtist Berry van Kats en cardioloog Wybren Jaarsma van De Nutrikliniek.

Nutrigenomics en nutrigenetics

Voor het begrip van de invloed van DNA en voeding op onze gezondheid is het belangrijk onderscheid te maken tussen nutrigenomics en nutrigenetics, legde Jaarsma uit. Voedingscomponenten kunnen de genetische aanleg bij de foetus beïnvloeden, wat men nutrigenomics noemt. Nutrigenetics zegt iets over hoe het genetisch apparaat met voeding omgaat.Een voorbeeld is zout, de een krijgt bij het eten van veel zout wel en de ander geen verhoogde bloeddruk. Genetische variaties spelen hierbij een rol.

Genetische variaties

Jaarsma: ‘Genetische variaties ontstaan waarschijnlijk door single nucleotide polymorfisme, afgekort als SNP’s, wat je uitspreekt als snips. Dit zijn kleine variaties in onderdeeltjes van het DNA. Bij het kopiëren van het DNA in de cel bij celdeling gaat er wel eens iets mis, circa 1 op de 1300 keer. Dit veroorzaakt een genetische verandering. De meeste veranderingen hebben geen effect op de gezondheid. Maar soms kan het bijvoorbeeld  borst- of darmkanker veroorzaken. Ook weten we inmiddels dat bepaalde snips zijn geassocieerd met overgewicht. Toxische stoffen en ook roken kunnen snips veroorzaken.’ Deze snips zijn overigens niet overerfbaar. Ze duiden op  veranderingen in het eiwit rondom het DNA, waardoor het uitlezen van het DNA bij het kopiëren wordt bemoeilijkt.

Winst voor cliënten

Van Kats vertelde over de werkwijze van de kliniek. Kosten voor een Nutri DNA-test Compleet bedragen: € 1090,-. Op basis van een DNA-analyse is op dit moment bijvoorbeeld vast te stellen wie volgens het DNA-profiel wel of niet gevoelig is voor een calorierestrictie en/of bewegen. Of wie een verhoogd risico heeft op diabetes, osteoporose of een hoge bloeddruk. Volgens Kats ligt hier op dit moment de winst. Het wordt opeens duidelijk voor mensen waarom ze zich jarenlang niet aan een dieet konden houden, als blijkt dat ze niet gevoelig  zijn voor calorierestrictie. Opmerkelijk is wel dat het voedingsadvies Van Kats aan cliënten met DNA-profiel op dit moment nog niet afwijkt van de adviezen die ze geeft aan cliënten zonder bekend DNA-profiel. Maar ze verwacht er in de toekomst veel van. De kliniek is op dit moment 1 jaar bezig en het is te vroeg om al uitspraken te doen over resultaten.

Gepubliceerd op 3 oktober 2016

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.