Voeding en kanker: wat weten we erover?

Obesitas en alcohol zijn wereldwijd de belangrijkste voedingsgerelateerde risicofactoren voor het ontwikkelen van verschillende vormen van kanker. Groente en fruit spelen geen duidelijke rol in het risico op of bescherming tegen kanker. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een analyse gepubliceerd in BMJ.

Andere conclusies

Verder concluderen de auteurs dat bewerkt rood vlees het risico op darmkanker vergroot en dat dat waarschijnlijk ook geldt voor onbewerkt rood vlees. Voedingsvezels, zuivelproducten en calcium verlagen waarschijnlijk het risico op darmkanker. Ook mutagene stoffen in voeding kunnen kanker veroorzaken. Mutagene stoffen beschadigen het DNA en kunnen vrijkomen bij het bereiden van rood vlees op hoge temperaturen. Bepaalde soorten gezouten vis, zoals Chinese gezouten vis, kunnen neus-keelholtekanker veroorzaken en voeding vervuild met de gifstof aflatoxine kan leverkanker veroorzaken. Van andere voedingsfactoren is onvoldoende bewijs om uitspraken te doen over de relatie met kanker.

Roken grootste risicofactor

De auteurs laten in een tabel zien hoe de voedingsgerelateerde factoren in verhouding staan tot andere risicofactoren. Roken en het gebruiken van tabak staan met stip op nummer 1. Overgewicht en obesitas nemen een tweede plaats in en blootstelling aan (UV-)straling staat op nummer 3. Alcohol staat op de 6e plaats, gevolgd door onvoldoende inname van vezels. Het eten van bewerkt vlees staat op nummer 9.

Belangrijkste doodsoorzaak

De auteurs van het artikel analyseerden studies die zich richten op de relatie tussen voeding en kanker. ‘Al tientallen jaren vermoeden wetenschappers dat voeding een belangrijke rol speelt bij het risico op het ontwikkelen van kanker’, schrijven ze. ‘Kanker wordt gezien als de belangrijkste doodsoorzaak in ieder land van de wereld aan het einde van deze eeuw. Hoewel we vermoeden dat voedingsfactoren belangrijk zijn bij het risico op de ontwikkeling van kanker, is het uitdagend gebleken om het exacte effect van het voedingspatroon vast te stellen.’

Toekomstig onderzoek

‘Onderzoek naar de effecten van voeding op gezondheid is moeilijk’, sluiten de auteurs af. ‘We hebben hier de relatief weinige duidelijke links tussen voeding en kanker opgeschreven, maar toekomstig onderzoek kan andere belangrijke risicofactoren aantonen. De topprioriteit voor de volksgezondheid moet zijn om de bekende grote voedingsgerelateerde risicofactoren voor kanker te tackelen: met name obesitas en alcoholgebruik.’

Bron: BMJ

Gepubliceerd op 12 maart 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.