Vlaamse diëtisten ontwikkelen FODMAP-app bij PDS

Vanaf juni kunnen huisartsen in België een dieet-app voorschrijven aan mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Diëtisten van het Universitair Ziekenhuis (UZ) Leuven hebben voor deze app een vereenvoudigd laag-FODMAP-dieet ontwikkeld. In onderzoek zijn er goede resultaten mee bereikt. Patiënten kunnen de app zelfstandig gebruiken na een eerste diagnose en verdere begeleiding door de huisarts.

Vereenvoudigd FODMAP-dieet

Eén van de UZ Leuven-diëtisten (Jessica Biesiekierski) werkte in het verleden bij de Australische Monash University. Ze was daar actief betrokken bij het ontwikkelen van het laag-FODMAP-dieet, waar sinds 2012 al een app van beschikbaar is. Het klassieke laag-FODMAP-dieet bestaat uit 6 weken eliminatie van alle FODMAP’s als lactose, fructanen, plyolen en fructose. Het voorschrijven en begeleiden van de individuele herintroductie van FODMAP’s is een intensief en tijdrovend proces, waarvoor een ervaren diëtist nodig is. De UZ Leuven-diëtisten ontwikkelden nu een nieuwe app met een sterk vereenvoudigd FODMAP-verlagend dieet. In de app staan lijsten met voedingsmiddelen die wel en niet mogen. Er zijn menulijsten met vervangende producten en de app bevat een 40-tal ontbijten, lunches, avondmaaltijden, desserts en tussendoortjes.

Studie bij PDS

Het effect van de app is onderzocht in een studie onder 470 patiënten die voor de eerste keer naar de huisarts gingen met symptomen van PDS. De helft van de patiënten volgde het vereenvoudigd laag-FODMAP-dieet via de app. De andere helft van de patiënten kreeg een behandeling met klassieke geneesmiddelen voor PDS, de zogenoemde spasmolytica. Na 8 weken bleek dat zowel het dieet als de medicatie goede resultaten gaven. Maar het dieet scoorde beter dan de geneesmiddelen: met het dieet zag 71 procent van de mensen na 8 weken de symptomen verminderen of verdwijnen, met de medicatie was dat 62 procent. Uit de studie bleek ook dat het dieet geen invloed heeft op het gewicht van de patiënten.

Bij ernstige klachten naar diëtist

Prof. dr. Jan Tack, gastro-enteroloog in UZ Leuven is zelf verrast door de goede resultaten. Hij vertelt: ‘Het is de eerste keer dat er zo’n grote studie over PDS liep via de huisarts. Het laag-FODMAP-dieet bestaat al langer bij gespecialiseerde diëtisten, maar was niet toegankelijk voor een breed publiek. We maakten een app die zo eenvoudig is dat iedereen hem zonder uitleg kan gebruiken.’ Het dieet werkt niet bij iedereen. Jan Tack: ‘Patiënten met ernstige en langdurige klachten van PDS blijven we natuurlijk doorverwijzen naar gespecialiseerde diëtisten, die hen kunnen begeleiden bij de uitgebreidere versie van het laag-FODMAP-dieet.’

Bron: UZ Leuven

Gepubliceerd op 29 maart 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. M.M. Noordam 31 maart 2021 at 09:38 - Reply

    Goed initiatief! Hopelijk is deze app binnenkort ook beschikbaar in Nederland!

    • Beroep: Diëtist
  2. Angela Severs 31 maart 2021 at 09:33 - Reply

    @Manja. You can contact prof. Jan Tack at UZ Leuven for more information. https://www.uzleuven.be/nl/nieuwe-dieet-app-bij-prikkelbare-darm-efficienter-dan-medicatie

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Redactie Nieuws voor diëtisten
  3. Manja Planting 31 maart 2021 at 08:29 - Reply

    Hi, is it possible to know more about this ?

    • Beroep: Student

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.