Lagere bloedwaarden bij veganistische jonge kinderen

Jonge kinderen die veganistisch eten, hebben lagere bloedwaarden van vitamine A, D, essentiële aminozuren en DHA. Het foliumzuurgehalte in het bloed is juist hoger. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Helsinki in een pilot-onderzoek onder 40 kinderen van gemiddeld 3,5 jaar.

Pilot-onderzoek

Toegegeven: de conclusies zijn gebaseerd op de bloedwaarden van slechts 6 veganistische jonge kinderen. Maar er is nog nauwelijks onderzoek gedaan naar de effecten van een veganistische voeding bij jonge kinderen. Van de andere kinderen in de onderzoeksgroep hadden 24 een omnivore voeding en 10 een lacto-ovo-vegetarische voeding.

Lagere status van voedingsstoffen

De veganistische kinderen kregen supplementen met vitamine D, B12 en jodium. Ze bleken toch een lagere status te hebben van vitamine D en ook van vitamine A. Verder was het gehalte aan essentiële aminozuren en DHA in het bloed lager bij de veganistische kinderen. Het gehalte aan LDL- en HDL-cholesterol was ook lager dan bij de andere kinderen. De foliumzuurgehaltes waren juist hoog.

Gevolgen voor de gezondheid

De onderzoekers vinden dat de resultaten aanleiding geven om de gevolgen van een veganistische voeding voor de gezondheid van jonge kinderen te onderzoeken in grotere studies. Ze maken zich bijvoorbeeld zorgen over de gevolgen van een lage status van zowel vitamine A als DHA voor het gezichtsvermogen.

Bronnen: University of Helsinki en EMBO Molecular Medicine

Gepubliceerd op 29 januari 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.