Verzadigd vet uit yoghurt, kaas en vis gunstig voor het hart
De totale inname van verzadigd vet hangt niet samen met het risico op hart- en vaatziekten. Wel gaat een hoge inname van verzadigd vet uit rood vlees en boter gepaard met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Maar een hoge inname van verzadigd vet uit yoghurt, kaas en vis gaat juist gepaard gaat met een lager risico. Dit blijkt uit grootschalig Europees onderzoek van onder meer het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het RIVM.
Geen verhoogd risico
In het epidemiologisch onderzoek is de voeding van ruim 10.000 Europeanen met hart- en vaatziekten vergeleken met die van bijna 17.000 Europeanen zonder hart- en vaatziekten. De deelnemers waren afkomstig uit 9 Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland, en het Verenigd Koninkrijk. De resultaten zijn gepubliceerd in Journal of the American Heart Association. Hoewel verzadigd vet vaak wordt afgeraden vanwege een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, hebben de onderzoekers daar geen onderbouwing voor gevonden. Het risico op hart- en vaatziekten was niet verhoogd bij mensen met een hoge inname van verzadigd vet. Ook het vervangen van verzadigd vet door enkelvoudig of meervoudig onverzadigd vet, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten niet.
Bron van verzadigd vet
Volgens de onderzoekers hangt de link tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten af van de voedingsbron. Bij iedere verhoging van 1 energieprocent van de inname van verzadigd vet daalde het risico op hart- en vaatziekten met 13 procent als het verzadigd vet afkomstig was van vis. Bij verzadigd vet uit yoghurt daalde het risico met 7 procent en bij verzadigd vet uit kaas met 2 procent. Bij verzadigd vet uit boter ging een stijging van 1 energieprocent gepaard met een risicostijging van 2 procent en bij verzadigd vet uit rood vlees steeg het risico met 7 procent.
Samenspel van voedingsstoffen
Voedingsmiddelen zijn meer dan de som van hun voedingsstoffen, zo concluderen de onderzoekers. Voedingsmiddelen bevatten verschillende voedingsstoffen en eigenschappen die van invloed zijn op het risico op hart- en vaatziekten. Als voorbeeld noemen ze kaas en yoghurt, die niet alleen verzadigd vet bevatten, maar ook vitamine K en probiotica. Elke voedingsstof kan een ander effect hebben op cholesterolgehaltes, bloedglucosespiegels en ontstekingen en daarmee op het risico op hart- en vaatziekten. Bovendien is eerder ook al aangetoond dat het ene verzadigde vet het andere niet is. Sommige soorten verzadigd vet, bijvoorbeeld uit zuivel, gaan gepaard met een verlaagd risico op een hartinfarct. Daarom is het belangrijk om niet alleen te kijken naar voedingsstoffen, maar ook naar het complete voedingsmiddel waardoor ze geleverd worden.
Bron: The Conversation
Gepubliceerd op 3 december 2021
Door Angela Severs
Niet heel gek, Gezondheidsraad heeft de publicatie van de Richtlijnen goede Voeding uit 2015 hetzelfde geconcludeerd. Het advies is dan ook gewoon volle producten te gebruiken. We blijven hier maar over door emmeren, verbaast mij ook dat artsen, wetenschappers en ook het “irritante kindje uit de klas” a.k.a. het Voedingscentrum achterblijft.
Ook mijn gedachte is die van Frank. Boter, yoghurt en kaas hebben toch dezelfde bron en daarmee ook dezelfde vetzuren?
Uiteraard kan het zijn dat andere stoffen in yoghurt en kaas weer een gunstig effect hebben op het cholesterol maar dan klopt de zin niet “Maar een hoge inname van verzadigd vet uit yoghurt, kaas en vis gaat juist gepaard gaat met een lager risico”. De woorden “verzadigd vet” moeten hieruit gelaten worden, want het zijn niet deze vetten die verantwoordelijk zijn voor het gunstige effect.
Ik vind de titel verwarrend. Later in het artikel wordt geconcludeerd dat andere stoffen dan cholesterol in de voedingsproducten (kunnen) maken dat de producten toch gezond kunnen zijn. Maar dan moet je niet stellen dat *cholesterol uit* boter slecht voor je is en dat uit kaas goed. Wat chemisch gezien ook heel merkwaardig zou zijn, want ze zijn beiden gemaakt van dezelfde grondstof: melk.
Menno Baas, 7 december 22,54
Het fermentatie proces zorgt toch vaak voor totaal veranderde chemische verhoudingen in voedingsstoffen. En ook bijvoorbeeld rauwe ham zitten verzadigde vetzuren die tijdens het maanden durende drogingsproces veranderen in meervoudig onverzadigde vetzuren.