Verzadigd vet toch niet ongezond

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht en gezegd, is er geen relatie tussen de inname van verzadigd vet en het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sterfte. Dit blijkt uit een grootschalige systematische review van 70 observationele studies, uitgevoerd in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en gepubliceerd in BMJ.

De WHO gebruikt deze review als achtergronddocument voor het updaten van de WHO richtlijnen voor verzadigd vet en transvet. Volgens de auteurs van de publicatie zijn de conclusies in lijn met 5 eerder uitgevoerde systematische reviews. 

In de review is ook gekeken naar de gezondheidseffecten vantransvet. De  inname daarvan blijkt gerelateerd aan 21% meer kans op coronaire hartziekten en een 34% hoger sterfterisico. Vooral industrieel transvet verhoogt het risico op coronaire hartziekten. Het lijkt erop dat dierlijk transvet geen nadelig gezondheidseffect heeft. Sterker nog: een hoge inname van een dierlijk transvet uit zuivel ging zelfs gepaard met een significant verlaagd risico op diabetes type 2.   

Bron: EUFIC

Gepubliceerd op 14 september 2015

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.