Verzadigd vet bij familiaire hypercholesterolemie

Al 80 jaar wordt verzadigd vet afgeraden bij familiaire hypercholesterolemie. Toch is daar geen enkele onderbouwing voor, aldus een internationaal team van deskundigen, waaronder 5 cardiologen. Zij zien meer heil in een koolhydraatbeperkt dieet. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in BMJ Evidenc-Based Medicine. 

Diet-heart hypothese verouderd 

Het gangbare advies om te minderen met verzadigd vet bij een hoog cholesterolgehalte is gebaseerd op de diet-heart hypothese”Deze stelt dat door een hoge inname van verzadigd vet het LDL-cholesterolgehalte stijgt, waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt. Volgens de deskundigen is deze hypothese echter verouderd en nooit bewezen. Sterker nog: een recente review van 28 gerandomiseerde gecontroleerde studies (RCT’s) vindt geen onderbouwing voor een gunstig effect van het verlagen van de inname van verzadigd vet. Volgens de deskundigen zegt alleen het LDL-cholesterolgehalte weinig over het risico op hart- en vaatziekten, ook bij familiaire hypercholesterolemie. 

Koolhydraatbeperkt dieet 

Volgens de deskundigen is het LDL-cholesterolgehalte geen goede maat voor het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met familiaire hypercholesterolemie. Bij degenen van hen die hart- en vaatziekten ontwikkelen, is vaak sprake van het metabool syndroom, ook wel insulineresistentie genoemd. Risicofactoren die daarbij horen zijn verhoogde gehaltes aan triglyceriden, bloedglucose, HbA1c en CRP, overgewicht, hyperinsulinemie en hypertensie. Om insulineresistentie tegen te gaan, werkt een koolhydraatbeperkt dieet beter dan een vetbeperkt dieet, zo stellen de deskundigen. Ze vinden de tijd rijp voor klinische studies naar het effect van een koolhydraatbeperkt dieet bij mensen met familiaire hypercholesterolemie 

Volle zuivel, eieren en chocola 

De relatie tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten werd recent ook al ter discussie gesteld in een publicatie in Journal of the American College of CardiologyDe auteurs van deze publicatie vragen zich af hoe het komt dat nog steeds wordt geadviseerd om verzadigd vet te minderen, terwijl meer en meer onderzoek geen verband vindt met hart- en vaatziekten. Zo is er geen verband tussen hart- en vaatziekten en de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigd vet als volle zuivel, eieren, onbewerkt vlees en pure chocolade. Er is geen wetenschappelijke onderbouwing om deze voedingsmiddelen af te raden, aldus de auteurs.  

Bron: University of South Florida 

Gepubliceerd op 14 juli 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. FJ Zirus 25 juli 2020 at 11:22 - Reply

    Wanneer wordt er een onderzoek gedaan naar het verschil in geoxideert omega-6 en koudgeperste omega-6 op je gezondheid. Mij bereiken berichten dat koudgeperste omega-6 tot een betere zuurstof opname leidt en daarmee een betere weerstand en en herstelvermogen. Het is daarmee preventief tegen kanker ea chronische ziekten.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Adviseur voeding en gezondheid.
  2. Margje Vlasveld 22 juli 2020 at 20:39 - Reply

    Een gesmolten hartje, wat mooi!
    Steeds meer aandacht voor echt eten. In mijn visie, en hierin sta ik in mijn vak allang niet meer alleen gelukkig, is natuurlijke voeding het beste voor ons (en ook voor dieren en planten). Omdat ik nooit bewijs vond dat boter een probleemproduct is, heb ik nooit Becel en dergelijke producten aangeraden aan mijn patiënten. Dit werd en wordt vaak met vreugde aangenomen, maar het gebeurt ook vaak dat mensen vertrouwen op reclame en “voorlichting” en voor de zekerheid de natuurlijke producten toch maar inruilen voor de namaak. Dit gaat ten koste van veel, teveel om hier op te noemen.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.