Verslag 2e Diëtisten- en Mondhygiënisten Congres

Uit onderzoek blijkt dat ouderen met een matige mondgezondheid een 2 keer zo grote kans op ondervoeding hebben. Reden voor Yakult om er op 30 november een interessant congres over te organiseren: het 2e Diëtisten- en Mondhygiënistencongres, met als thema “Ondervoeding en mondzorg van 2 kanten bekeken”.

Gezond oud worden? Denk aan je mond

‘De Zorgthermometer Inzicht in de ouderenzorg 2018 van Vektis laat zien dat we in 2030 bijna 5 miljoen 65-plussers in Nederland hebben, dat is 27 procent van de bevolking.’ Dat zei Arie Hoeksema, tandarts-geriatrie, werkzaam bij Mondzorgcentrum Winschoten en onderzoeker aan het UMCG, afdeling MKA chirurgie/geriatrische mondzorg. Hoeksema verwacht dat deze mensen over het algemeen hun eigen tanden en kiezen nog gaan hebben. ‘Zo’n 10 procent draagt een prothese tegen die tijd, 20 procent heeft implantaten’. Als je gezond oud wilt worden, moet je volgens Hoeksema zeker aan de mond denken: ‘Onderzoek uit 2017 laat zien dat ouderen met een matige mondgezondheid of protheseproblemen die in een verpleeghuis verblijven 2 keer meer kans op ondervoeding hebben.’

Bezoek aan de tandarts

Bij een goede mondgezondheid hoort goede mondzorg. En dus een regelmatig bezoek aan de tandarts en mondhygiënist. Hoeksema deelde zijn droom: ‘Mijn ideaal is dat voor alle 75-plussers mondzorg vergoed wordt vanuit de basisverzekering, dus zonder eigen risico of aanvullende verzekering. Uit de SamenOud mondzorgstudie is gebleken dat momenteel nog maar ongeveer de helft van de thuiswonende ouderen (>75 jaar, red.) regelmatig de tandarts bezoekt. Met name de ouderen met een los kunstgebit of ouderen met lagere SES komen niet regelmatig bij de tandarts. Van verpleeghuisbewoners is bekend dat 80 procent al vele jaren geen tandarts meer bezocht heeft en 69 procent van de thuiswonende ouderen heeft al heel lang geen tandarts meer gezien.’

Gevolgen van een slechte mondgezondheid

Bij mondproblemen horen pijn, infecties, droge mond en verlies van tanden waardoor voedingsdeficiënties op de loer liggen. Hoeksema: ‘Bovendien slikken ouderen vaak veel medicijnen. Polyfarmacie geeft vaak een verstoorde speekselvorming. Uit de Zorgthermometer blijkt dat 72 procent van de 85-plussers een droge mond heeft. Dat geeft onder andere smaakverlies en daarnaast problemen bij mensen met een prothese en meer kans op cariës bij mensen met een eigen gebit.’ Een slechte mondgezondheid kan daarnaast een grote impact hebben op de algemene gezondheid. Zo zijn ontstekingen aan tandvlees en kaakbot geassocieerd met:

  • slecht in te stellen diabetes
  • een progressiever verloop van reumatische aandoeningen
  • endocarditis
  • grotere kans op een CVA
  • grotere kans op pneumonie
  • psychosociale gezondheidsproblemen

Verwijzingen tussen mondhygiënist en diëtist

Tijdens een duopresentatie van diëtist Lysbeth Rubingh en mondhygiënist Tiffany Claus kwam de website www.preventionovercure.com ter sprake. Claus: ‘Daar vind je een gratis verwijstool voor mondhygiënisten en diëtisten. Het is een handige app, waarmee je kunt checken of een verwijzing nodig is. Na het downloaden van het verwijsformulier is het nog een kwestie van uitprinten of digitaal verzenden naar de cliënt of zorgverlener.’ De stap naar meer samenwerking tussen diëtist en mondhygiënist wordt zo weer verkleind en mondzorg en gezondheid verbeterd.

Reprise congres

De belangstelling voor het congres was overweldigend. Science for Health organiseert daarom een herhaling. Op woensdag 22 mei 2019 zullen de sprekers naar de Yakult Fabriek in Almere komen voor een reprise.

Gepubliceerd op 6 december 2018

Door Christel Vondermans

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.