Verschenen

 

< vorig boek
15 October 2016

Voeding en dementie

Auteur: Angela

Voeding en dementie, gezondheid en genieten in 1 recept

Mensen met dementie laten genieten van eten en drinken? Met wat inspanning is dat heel goed mogelijk, aldus de auteurs van het boek “Voeding en dementie”. Het zijn Jeroen Wapenaar (wetenschapsjournalist) en Ondine van de Rest (universitair docent voeding en cognitie, Wageningen University & Research). Elk voedingsprobleem dat zich bij dementie kan voordoen, wordt in het boek uitgelegd. Denk aan problemen met kauwen en slikken, afweergedrag en onrust. De nadruk ligt steeds op wat wél mogelijk is. De auteurs benadrukken dat niet moet worden onderschat hoe belangrijk eten en drinken is. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook voor de kwaliteit van leven.

Positief en praktisch

Het boek oogt compact en bevat weinig beeldmateriaal, maar staat bol van de tips voor het stimuleren van eten en drinken door naasten en zorgprofessionals. De auteurs hebben belangrijke uitgangspunten op een rij gezet om mensen met dementie meer te laten genieten van eten en drinken. Deze variëren van aansluiten bij de eigen gewoonten tot rust creëren. Ook is het verstandig om te experimenteren met eten en drinken. Denk aan eten in een andere omgeving, ander soort eten en drinken uitproberen, hulpmiddelen zoals speciaal bestek en “fingerfood”. Verder kan eten en drinken meer gezien worden als activiteit, waarbij iemand met dementie zoveel mogelijk betrokken wordt, indien mogelijk ook bij het boodschappen doen en bereiden van eten.

Diëtisten aan het woord

Verspreid over het boek komen 7 deskundigen, waaronder 3 diëtisten, aan het woord. Zo gaat Marian de van der Schueren van Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in op het hogere risico op ondervoeding bij dementie en vertelt Heidi Schaffels van Rivas Zorggroep over haar ervaringen met fingerfood. Nelie Braspenning, diëtist bij een ouderenzorgorganisatie, gaat in op het belang van herkenbaarheid, lekker en genieten. Van haar hand zijn de 14 recepten, die aan het einde van het boek zijn opgenomen en die niet alleen voor mensen met dementie een aanrader zijn. (AS)

Voeding en dementie, gezondheid en genieten in 1 recept. Jeroen Wapenaar en Ondine van de Rest, Wageningen Academic Publishers, ISBN 9789086862894, 152 pagina’s, € 22,95


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 

 

Meest populair

Geen nieuws in deze lijst:

 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten