Verschenen

 

< vorig boek
08 November 2016

Slimme mensen diëten niet

Auteur: Reina

Slimme mensen diëten niet

Professor dr. Charlotte Markey geeft onder andere de cursus “De psychologie van het eten” aan de Rutgers University in Camden in de Verenigde Staten. Dat verklaart meteen de ondertitel van het boek “Slimme mensen diëten niet”, namelijk “Gezond en blijvend gewicht verliezen begint in je hoofd”. In het boek legt Markey uit hoe iemand zonder dieet blijvend gewicht kan verliezen in 3 fasen: fase 1: stel eerlijk vast hoeveel je weegt, fase 2: hap voor hap en fase 3: eet verstandiger. Ook geeft ze adviezen die men kan integreren in het dagelijks leven, waardoor iemand geleidelijk en blijvend gewicht kan verliezen.

Helder en levendig

Ondanks dat het boek geschreven is door een wetenschapper, is het heel helder en levendig dankzij quotes en ervaringen van deelnemers aan de eerder genoemde cursus. Ieder hoofdstuk begint met een uitleg van wat de bedoeling is te gaan leren en eindigt met een samenvatting. Het boek leest over het algemeen vlot weg, behalve hoofdstuk 7 “Eet verstandiger” waarin Markey termen gebruikt als BMR, TEF en TEE, waar een leek toch echt moeite mee zal hebben. Overigens is het heel handig opzoeken waarop alle adviezen zijn gebaseerd: per hoofdstuk zijn er tientallen voetnoten, die verwijzen naar de literatuur achterin het boek. Handig voor diëtisten natuurlijk.

Vertaling schiet te kort

Jammer dat de uitgever het boek geen betere vertaalslag heeft laten maken naar Nederland en België. Redelijk wat adviezen en verwijzingen naar bijvoorbeeld websites zijn erg Amerikaans. In plaats van verwijzen naar “Choose my plate”, was een verwijzing naar bijvoorbeeld het Voedingscentrum veel beter geweest. Ook is een aantal genoemde producten niet verkrijgbaar in Nederland en België, zoals de Fiber Square Cereal, al was daarvoor vast wel een Nederlandse variant te vinden. Ook ligt in Nederland bij voedingsadvisering de nadruk veel minder op vetverlaging sec, maar juist veel meer op kiezen voor onverzadigde vetzuren.

Toch handig die tips

Voor diëtisten is het boek toch leuk om eens ter hand te nemen, omdat de nadruk sterk ligt op de psychologie van het eten. Van de tips en adviezen kun je er zo een aantal gebruiken in je voedingsadvies aan mensen die gewicht willen verliezen. Of afvallen overigens alleen met dit boek lukt, is maar de vraag. Dat vroeg Markey zich wellicht ook af, want bij het boek hoort ook nog een app voor de iPhone. Helaas is die alleen in het Engels beschikbaar. Door de inadequate vertaalslag naar de Nederlandse situatie is het boek helaas geen aanrader voor de consument. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat een diëtist (of een gewichtsconsulent) nodig blijft voor een goede begeleiding. (RB)

Slimme mensen diëten niet, Charlotte Markey, Lannoo, ISBN 9789401435963, 253 pagina’s, € 19,99 (e-book € 15,99)


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 

 

Meest populair

Geen nieuws in deze lijst:

 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten