Verschenen

 

< vorig boek
26 July 2011

NEVO-tabel


Nevo-tabel

De laatste versie van de papieren NEVO-tabel stamt uit 2006. Nu is er een nieuwe van het RIVM/Voedingscentrum verschenen Deze uitgave bevat de analyses van 2.080 voedingsmiddelen, zoals we in april al aankondigden.

De belangrijkste wijzigingen in vergelijking met de gedrukte tabel uit 2006 zijn:

 • Voor een groot aantal voedingsmiddelen zijn nieuwe waarden uit recente chemische analyses opgenomen, zoals

  - van 150 voedingsmiddelen door het RIVM

  - van 37 broodsoorten in opdracht van Voorlichtingsbureau Brood

  - van 49 verse vleessoorten in opdracht van Productschap voor Vee en Vlees

 • In de tabel is veel aandacht besteed aan natrium, vooral in industriële producten.
 • De energieberekening is aangepast aan de EU richtlijn Voedingswaarde-etikettering. Dat betekent dat nu ook de energie uit voedingsvezel en organische zuren in de berekening is meegenomen. Dit heeft tot gevolg dat het energiegehalte van veel voedingsmiddelen hoger is dan in de tabel van 2006.
 • Ook de folaatgehaltes en dus ook de folaatequivalenten (folaat dat van nature voorkomt + toegevoegd foliumzuur) zijn veel hoger dan in de tabel van 2006, doordat een andere analysemethode is toegepast. Overigens is er voor gekozen de oude naam foliumzuur van nature te vervangen door folaat om beter aan te sluiten bij de internationale naamgeving (het Engelse folate/folate equivalents).
 • Nieuw in de tabel is de vermelding van het jodiumgehalte.

 

Actuele analysecijfers van fabrikanten worden sinds 2009 ingevoerd via een webapplicatie. Hierdoor zijn in de online tabel de meest actuele gegevens beschikbaar. (RB)

NEVO-tabel 2011, Nederlands Voedingsstoffenbestand, RIVM/Voedingscentrum, 464 pagina’s, € 39,-. Te bestellen via de webshop van het Voedingscentrum.


Reina van Bruggen, redacteur NVD, 04 June 2017:
@Kees, deze is niet meer in papierversie verkrijgbaar, maar wel online te vinden bij het RIVM: http://nevo-online.rivm.nl/
Kees van den Berg, trainer, 04 June 2017:
Geachte heer mevrouw, Als begeleider van sporters zou ik graag in het bezit komen van de NEVO tabel in laatste versie boekvorm 464 pagina's zoals hierboven beschreven.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 

 

Meest populair

Geen nieuws in deze lijst:

 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten