Verschenen

 

< vorig boek
02 May 2011

Lekker en gezond eten met diabetes

Auteur: Diabetes Fonds

Lekker en gezond eten met diabetes

Op 24 maart van dit jaar lanceerde het Diabetes Fonds de nieuwe brochure “Lekker en gezond eten met diabetes”. De brochure is bestemd voor mensen met diabetes type 1 of type 2 en behandelt de belangrijke onderwerpen als koolhydraten, vetten en alcohol steeds in aparte hoofdstukken. In de brochure staan 3 lekkere recepten met uitnodigende fotografie. Prettig is de hoeveelheid tekst per pagina en de overzichtelijke indeling met kaders en tips. De brochure wordt afgesloten met veelgestelde vragen die beantwoord worden door een diëtist.
Het Diabetes Fonds geeft op haar site aan ‘De brochure is gebaseerd op de officiële voedingsrichtlijnen voor diabetes, onlangs compleet herzien en uitgegeven door de Nederlandse Diabetes Federatie’. Toch kom ik in de brochure adviezen tegen waar ik mijn twijfels bij heb. Zo zou je druiven en kersen slechts met mate mogen eten omdat er meer koolhydraten in zitten dan in ander fruit. En in de alinea over alcohol wordt geadviseerd een alcoholisch drankje te combineren met koolhydraten zoals een paar toastjes. In de NDF Voedingsrichtlijnen van 2010 staat te lezen ‘Neem extra koolhydraten in op het moment dat het bloedglucose verlagend effect van alcohol optreedt. Dat moment en de in te nemen hoeveelheid is te bepalen door middel van zelfcontrole. Een andere mogelijkheid is het aanpassen van de insulinedosering als dit van toepassing is.’ Er wordt dus niet gesproken over standaard eten van iets met koolhydraten bij een alcoholisch drankje…
Ook jammer: bij het hoofdstuk over vetten wordt heel kort aangegeven dat er verschillende soorten vetten zijn en er volgt een opsomming met producten waar veel verzadigd vet in zit. Maar een overzicht van producten met onverzadigd vet ontbreekt.
Ik ben helaas, na het lezen van de brochure, minder enthousiast dan ik vooraf gedacht had. (CV)

Lekker en gezond eten met diabetes, Diabetes Fonds, 31 pagina’s, gratis te downloaden.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten