Verschenen

 

< vorig boek
30 August 2016

Kritisch Redeneren in de Diëtetiek

Auteur: Reina

Kritisch Redeneren in de Diëtetiek

De auteurs van het boek “Kritische redeneren in de Diëtetiek”, pleiten voor een systematische werkwijze waarbij kritisch redeneren het uitgangspunt is. Aan het einde van het boek kun je je deze werkwijze eigen maken. Om te beginnen beschrijven de auteurs  een aantal modellen die je als diëtist kunt hanteren. De auteurs weten echt waar ze het over hebben. Floor Neelemaat is diëtist-onderzoeker in het VU medisch centrum, Halime Ozturk is diëtist/epidemioloog-docent aan de Hogeschool van Amsterdam en Peter Weijs is lector Gewichtsmanagement bij de opleiding Voeding en Diëtetiek van de Hogeschool van Amsterdam.

Betere gesprekspartner

Het tweede deel van het boek biedt een raamwerk waarmee een diëtist in de praktijk aan de slag kan. In deel drie staat casuïstiek centraal, geschreven door diëtisten uit diverse werkvelden. Klinimetrie wordt in het laatste deel behandeld. Meetinstrumenten zijn immers onderdeel van “Methodisch Handelen”, het model dat het merendeel van de diëtisten gebruikt in haar werk. Evidence based werken is uiteraard ook een onderdeel van kritisch redeneren. Na het lezen van dit boek kun je als diëtist een eigen casus uitwerken, of je nu werkt in de kliniek of in een andere sector. Realiseer je wel dat het werken volgens deze systematiek tijdrovend kan zijn, zeker als je het voor het eerst doet. Maar met de nodige ervaring zal het steeds sneller gaan en zul je bovendien een betere gesprekspartner van artsen kunnen zijn omdat je je kennis verdiept.

Betere zorg

Het boek is niet alleen geschikt voor de diëtist als professional, maar ook voor diëtisten in opleiding. Door kritisch te zijn, ook op je eigen handelen en door te twijfelen, zul je immers meer mogelijkheden afwegen en beter onderbouwde keuzes maken. Dit leidt uiteindelijk tot een betere zorg. Het boek is overigens een van de eindproducten binnen het DIEET-project (Diëtetiek: Effectief en Toekomstbestendig) van de Hogeschool van Amsterdam. In november organiseert Focus op Voeding een cursus Kritisch redeneren (RB)

Kritisch Redeneren in de Diëtetiek, Floor Neelemaat, Halime Ozturk en Peter Weijs, Hogeschool van Amsterdam, ISBN 9789082288667, 301 pagina’s, € 39,95


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 

 

Meest populair

Geen nieuws in deze lijst:

 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten