Verschenen

 

< vorig boek
27 September 2016

Kookboek bij dementie

Auteur: Karine

Kookboek bij dementie

Dat is opvallend: de oorspronkelijke titel van dit uit het Engels vertaalde boek is ”Healthy eating to reduce the risk of dementia”. Komt toch heel anders over dan een kookboek dat bij dementie kan worden gebruikt! En die Engelse titel dekt de lading ook beter, want de voedingsadviezen zijn vooral gericht op de preventie van dementie.

Toon

De toon van het boek is prettig: helder en duidelijk. Het wordt duidelijk dat voeding weliswaar bij kan dragen aan een lager risico, maar dat die effecten geen keiharde garanties of grote beloftes kunnen bieden. Aan bod komen onderwerpen als anti-oxidanten, vitamines en visvetzuren. Er wordt naast voeding ook ingegaan op beweging en er is een hoofdstuk over het interpreteren van wetenschappelijk onderzoek.

Recepten

De recepten zijn modern, eenvoudig, vol onbewerkte ingrediënten en gebaseerd op het mediterrane voedingspatroon. Niks mis mee dus, al zal de oudere persoon die gewend is om aardappelen-groenten-vlees te eten vergeefs zoeken naar een recept met aardappelen.

Wat ontbreekt

Bij de titel van dit boek zou ik ook verwachten dat er adviezen staan voor mensen met dementie die (nog) zelf willen koken. Bijvoorbeeld over veilig koken, goed bewaren en slim boodschappen doen. Die zaken worden alleen aangestipt in het voorwoord van auteur Ruud Dirkse (van o.a. www.ikhebdementie.nl), maar ontbreken verder helaas in het boek. Nog een punt - misschien omdat ik zelf net een leesbril nodig hebt - maar: wat een klein lettertype is er in dit boek gebruikt! Wel mooi dat per verkocht boek een euro naar Alzheimer Nederland gaat. (KH)

Kookboek bij dementie, Dr Margaret Rayman en anderen, Kosmos Uitgevers, ISBN 97821562902, 176 pagina’s € 24,99.


Nynke Wiersma, Di"etist, 06 October 2016:
De titel suggereert id andere inhoud. In de metro stond vorige week een recept uit dit boek. Leuk dacht ik. Maar blijkt het om een recept te gaan met rauwe eieren...en aangezien de titel laat denken dat dit goed is bij dementie. Ik zie de krantenkoppen al voor me: verpleeghuis met pg bewoners geeft cliënten voeding met rauwe eieren....met alle gevolgen van dien....

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten