Verschenen

 

< vorig boek
06 May 2016

Het insectenkookboek


Het insectenkookboek

Insecten kom je steeds vaker tegen op de kaart van restaurants en ook in sommige supermarkten in Nederland zijn producten met insecten soms al verkrijgbaar. Online kun je eetbare insecten al bestellen als consument, bijvoorbeeld bij Delibugs. Dat insecten een prima eiwitbron zijn, wist je als diëtist uiteraard wel. Maar koken met insecten is voor de meeste Nederlanders nog niet "gewoon". De Duitse auteur Folke Dammann verkoopt gevriesdroogde insecten en organiseert lezingen over het eten van insecten en ook proeverijen. Met dit kookboek wil hij de acceptatie van de consumptie van insecten bij het publiek verhogen. Dat moet lukken, want de recepten zijn eenvoudig, duidelijk omschreven en met goed verkrijgbare ingrediënten. De foto's in het boek laten zien dat het er ook nog eens lekker uitziet.

Wil je als diëtist vertrouwd raken met het bereiden en eten van insecten, dan is dit kookboek dus een leuk boek om mee te starten. Het bevat 38 recepten voor soepen, salades, snacks, hoofdgerechten en zelfs desserts met insecten. Maak bijvoorbeeld bonbons van buffalowormen, tagliatelle met krekelpesto of puree van zoete aardappelen met krokante meelwormen. Het klinkt wellicht allemaal vreemd en zal het even wennen zijn. Maar insecten smaken nootachtig, hartig en verrassend lekker. In veel landen zijn insecten niet voor niets een ware delicatesse. Heel informatief is het hoofdstuk over de soorten en bereiding. Daarbij staat ook de voedingswaarde van sprinkhanen, krekels, meelwormen en buffalowormen. Handig als je toevallig een cliënt hebt die insecten eet. (RB)

Het insectenkookboek; Inspirerende recepten met het eten van de toekomst, Folke Dammann en Nadine Kuhlenkamp (fotografie en illustraties), Karakter Uitgevers, ISBN 9789045208251, 128 pagina's, € 19,99

Klik hier voor een ander bijzonder insecten kookboek.


Yannick van Gelder, Student Voeding & Gezondheid aan de WUR, 05 June 2016:
Vanuut het oogpunt voor gezondheid zijn insecten een zeer goed alternatief voor vlees. Dit lijkt me dan ook een geweldige oplossing voor mensen die vegatarisch zijn vanuit milieubewust oogpunt! Vooral krekels bevatten veel extra zink, ijzer, vitamine B12 en gezonde vetten. Deze zijn in Nederland over het algemeen nog vrij duur.

https://www.tinyfoods.nl/ Heeft wel een assortiment geroosterde krekels die betaalbaarder zijn.

Nu nog hopen dat meer mensen het insecten eten gaan accepteren!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten