Verschenen

 

< vorig boek
21 June 2013

Het beste dieet ter wereld

Auteur: Arne Astrup, Christian Bitz, Marleen Van Baak

Het beste dieet ter wereld

De titel van dit boek beweert nogal wat. De claim “het beste dieet ter wereld” zou door EFSA vast en zeker niet worden goedgekeurd. Maar de auteurs zijn niet de minste, dus mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Prof. Arne Astrup is namelijk hoogleraar voedingsleer aan de Universiteit van Kopenhagen en co-auteur prof. Marleen van Baak is hoogleraar fysiologie van obesitas aan de Universiteit Maastricht. Beide hoogleraren hebben samengewerkt in de bekende Europese DiOGenes-studie, waar dit boek op gebaseerd is. Maar wacht eens even; in de DiOGenes studie ging het niet om afvallen, maar om gewichtsbehoud ná afvallen. Sterker nog, voorafgaand aan de studie kregen de deelnemers maaltijdvervangers om af te vallen… Vervolgens is gekeken met welke voeding de deelnemers het beste op gewicht bleven. En dat bleek een voeding te zijn met 25 energie% eiwit en een lage glykemische index. Het beste dieet ter wereld is dus een wat misleidende titel en eigenlijk alleen onderbouwd voor deel 2 van het boek: de “blijf slank” fase. Fase 1, “val af”, bestaat uit 4 weekmenu’s, waarmee de lezer zo’n 8 kilo zou moeten verliezen. Tenminste, als je houdt  van de Noord-Europese keuken - het boek is vertaald uit het Deens - vol havermout, knäckebröd, zelfgebakken roggebrood, havervlier en duindoornbessen. De weekmenu’s zijn bovendien niet gevarieerd (er zijn dagen met 3 keer wortel op het menu; bij de lunch en 2 keer als tussendoortje) en bevatten maar weinig zuivel en fruit. Al lezend wordt mijn aanvankelijke enthousiasme aardig getemperd. De dieetfase is niet dezelfde als in de DiOGenes studie; geldt dat wel voor de recepten? Tweederde van het boek is hiervoor ingeruimd, met grote, artistieke foto’s als ware het een kookboek. In het voorwoord lees ik dat medeauteur en Deense voedingskundige Christian Bitz de onderzoeksresultaten heeft vertaald naar recepten. Als ik het dus goed begrijp, is alleen de keuze voor eiwitrijk en lage glykemische index gebaseerd op DiOGenes. De recepten zijn bovendien erg bewerkelijk. Ik denk niet dat dit dieet in Nederland zal aanslaan, maar de theorie in het boek is wel lekker toegankelijk geschreven. En er is uiteraard niets mis met een eiwitrijke voeding met een lage glykemische index. (AS)

Het beste dieet ter wereld, blijvend en verantwoord slank & gezond, Arne Astrup, Christian Bitz, Marleen Van Baak (co-auteur), Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021554129, 288 pagina’s, € 19,95


Theo Effting, , 19 October 2013:
Ik wil wel eens weten wat havervlier eigenlijk is.
Aanpassingen in het dieët voor mensen die 's-middags warm eten staan er niet in.

Ik heb het boek in het volste vertrouwen gekocht !
arjen buijs, , 24 July 2013:
Jammer? Balen? Gewoon kopen, lezen en ervaren. Voor mij een openbaring en 'verlichtend'! Een ander veodingspatroon is wellicht( voor mij zeker) het beste dieet ter wereld!
Kim ., , 02 July 2013:
Dat is balen, toch weer niet DE oplossing voor overgewicht. Wanneer vindt iemand dat pilletje nou eens uit?
Karine Hoenderdos, , 27 June 2013:
he wat jammer, het leek me zo'n goed boek!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten