Verschenen

 

< vorig boek
17 June 2016

‘Diabetes type 2? Maak jezelf beter’

Auteur: Karine Hoenderdos en Hanno Pijl

Diabetes type 2? Maak jezelf beter

Begin juni verscheen het nieuwe boek van Karine Hoenderdos, ‘Diabetes type 2? Maak jezelf beter’. Zij heeft dit samen met Hanno Pijl (internist) geschreven en het boek wordt aanbevolen door Diabetes Vereniging Nederland. Het boek is voor mensen die zelf aan de slag willen om de bloedglucosewaarden te verbeteren: ‘Neem het heft in eigen handen en breng je diabetes type 2 onder controle!’.

Het boek oogt fris en heeft mooie foto’s, waardoor het prettig is om te lezen. Het eerste hoofdstuk begint met een omschrijving van diabetes en hoe dit kan ontstaan. De volgende hoofdstukken vormen de kern van het boek: welke stappen er ondernomen kunnen worden om de bloedglucose te verlagen. Er volgen 10 stappen, die elk in een hoofdstuk worden uitgewerkt. De lezer kan hiermee stap voor stap de veranderingen doorvoeren op zijn/haar eigen tempo.

Per stap wordt een duidelijke omschrijving gegeven van het belang van deze stap en welke effecten kunnen worden verwacht. Naast de duidelijke stappen wordt er ook ingespeeld op voedingsmiddelen die door vele gezondheidgoeroes worden aanbevolen, maar bij diabetes niet wenselijk zijn, bijvoorbeeld honing, agavesiroop en kokosbloesemsuiker. Goed te zien dat er hoofdstukken ingeruimd zijn voor medicatie, bewegen, slapen en omgaan met stress, zo biedt het boek ook echt een compleet beeld. In de diverse hoofdstukken worden regelmatig ervaringsdeskundigen aan het woord gelaten. Zij vertellen kort hoe ze hun levenswijze hebben aangepast en welk effect dit heeft. Hiermee wordt nog eens extra benadrukt dat keuzes die gemaakt worden daadwerkelijk effect hebben op de gezondheid.

Een groot deel van het boek beslaat ruim 50 koolhydraatarme recepten. Van zowel ontbijt, lunch, salades, broodbeleg, hoofdgerechten als (zoete) nagerechten, natuurlijk compleet gemaakt met mooie foto’s. Ter ondersteuning zijn 4 weekmenu’s beschreven. .

Het boek nodigt uit om te lezen. De hoofdstukken zijn niet te lang en kunnen prima één voor één worden gelezen. Wanneer er later verder wordt gelezen, kan de samenvatting achter ieder hoofdstuk helpen om de draad weer op te pakken. Het lettertype lijkt voor de oudere lezer wellicht wat klein. Het boek heeft een mooie uitstraling, wat uitnodigt te lezen. Het is goed leesbaar en voor cliënten op verschillende niveaus te gebruiken. Medische termen worden niet of nauwelijks gebruikt of duidelijk uitgelegd.

Het boek is een aanrader voor mensen met diabetes die thuis meer met hun diabetes willen doen. Soms is de stap naar een diëtist te groot en kan dit boek een mooi handvat zijn, maar ook kan dit een aanvulling zijn tijdens een behandeling bij de diëtist. Een mooi naslagwerk met achtergrondinformatie. Men kan zich zo nog meer verdiepen in de stof die tijdens de consulten wordt besproken, wat waarschijnlijk zal bijdragen aan het komen tot blijvende verandering.

Rieke van Steenselen, namens redactie DNO Nieuws

Bestel het boek hier voor € 19,95.


Karine Hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 22 June 2016:
Hoi Lucie, wat bedoel je met 'twijfelend'? Over zoetstof? We zeggen duidelijk in het boek: gebruik zoetstof hoogstens in de periode dat je suiker aan het afwennen bent. Hartelijke groet en dank voor je compliment! Karine
Lucie Siebenheller, Praktijkverpleegkundige, 21 June 2016:
Een prima boek! Hoewel het soms weer twijfelend overkomt. Zoetstof is rotzooi, blijf daar duidelijk in. Ik raad het elke bezoeker van het spreekuur CVRM en DMII aan

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 

 

Meest populair

Geen nieuws in deze lijst:

 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten