Verschenen

 

< vorig boek
27 December 2016

Bakken met kennis

Auteur: Reina

Bakken met kennis

In het boek "Bakken met kennis" legt Eke Mariën haarfijn het hoe en waarom van het bakken uit. Mariën is kok en onder andere bekend van de boeken die hij samen met fysisch chemicus Jan Groenewold schreef: Cook & Chemist en de website Koken met kennis. Aan het begin van het boek bespreekt hij uitgebreid “The big five”: meel, suiker, vet, eieren en vocht. Je leert bijvoorbeeld waarom gluten “de spier van de bloem” wordt genoemd en waarom je voor brood veel gluten en voor koekjes juist weinig gluten nodig hebt. Maar ook wat eieren precies doen in brood en gebak.

Big five vervangen
Maar als je nou suiker, vet, gluten en dierlijke producten als ei weg wilt laten uit gebak en brood? Daar komt de kennis van Mariën in het boek weer in z’n volle glorie naar voren. Zo geeft hij als tip eieren in cakes, muffins en brownies te vervangen door gepureerde “silken tofu”( in natuurwinkels verkrijgbaar). Het is eiwitrijk en neutraal van smaak. En het vocht van een pot kikkererwten kun je heel goed gebruiken voor een veganistisch eiwitschuim.

Suiker en EHBM
Mariën geeft ook aandacht aan “natuurlijke” suikers als agavesiroop en palmsuiker. Jammer dat hij die als “natuurlijker” bestempelt dan bietsuiker. Wel handig om te weten is wat er gebeurt als je kristalsuiker vervangt door bijvoorbeeld een vloeibare suiker als een agavesiroop. Dan is er nog de fijne rubriek Eerste Hulp bij Missers (EHBM) die overal in het boek terugkeert met tips voor het voorkomen van de missers. Hoe handig kan een boek zijn. Want wat doe je als je koekjes te hard zijn of juist te zacht? En waarom wil een meringue maar niet mooi stijf worden?

Kennis en praktische tips
Het boek biedt alle informatie waar je als thuisbakker naar op zoek bent. Bovendien bevat het boek ruim 80 recepten om de kennis toe te passen. Een aanrader voor diëtisten om eigen kennis te vergroten, maar ook om cliënten praktische tips te geven.

Bakken met Kennis; de wetenschap achter het bakken, Eke Mariën, Karakter, ISBN 9789045211183, € 29,99


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 

 

Meest populair

Geen nieuws in deze lijst:

 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten