Verschenen

 

< vorig boek
22 July 2016

Altijd trek?

Auteur: David Ludwig

Altijd trek?

Overwin je snaaizucht, hertrain je vetcellen en val voorgoed af, dat zijn de beloftes op de voorkant van het boek "Altijd trek?" Dat is nogal wat, maar de beloftes worden niet door zomaar iemand gedaan...De auteur is dr. David Ludwig, hoogleraar Kindergeneeskunde op Harvard Medical School en hoogleraar Voedingsleer op Harvard School of Public Health. Ook is hij directeur van het New Balance Foundation Obesity Prevention Center in het Boston Children’s Hospital. Diëten en honger lijden is gedoemd te mislukken stelt Ludwig, net als diëtisten vaak aan hun cliënten vertellen. Hij werkt in het boek zijn theorie uit in een programma met 3 fasen met een maaltijdplan, dagmenu's en recepten, dat hij opmerkelijk toch “dieet” noemt.

Nooit meer trek dieet

Ludwig heeft heel veel woorden en pagina's nodig om zijn theorie uit te leggen en te onderbouwen om uiteindelijk bij de praktijk – het “Nooit meer trek dieet”- uit te komen: een koolhydraatarm dieet in 3 fasen. Fase 1 (bedwing je eetlust; 2 weken): 50% vet, 25% eiwit en 25% koolhydraten; fase 2 (Herprogrammeer je vetcellen; 1 maand of langer): 40% vet, 25% eiwit en 35% koolhydraten en fase 3 (blijvend afvallen): 40% vet, 20% eiwit en 40% koolhydraten. Met duidelijke tabellen en recepten. En werkt het? Het experiment dat hij heeft uitgevoerd met een testgroep van 237 deelnemers (mannen en vrouwen) gedurende 16 weken suggereert van wel. De deelnemers vielen niet alleen af, maar hadden minder honger, waren langer verzadigd na de maaltijd, hadden meer plezier in eten, meer energie, stabielere gemoedstoestand, betere gezondheid. Dat blijkt uit alle ervaringen die door het hele boek heen staan.

Wel Amerikaans

Het lijkt erop dat de uitgever geen Nederlandse diëtist of andere deskundige op voedingsgebied naar het boek heeft laten kijken. Jammer! Het maaltijdplan bevat hier en daar recepten die echt Amerikaans zijn: chipotlemayonaise, rancherosaus of sheperd's pie. En waar kopen we in Nederland kalkoenbacon, muskuspompoen, eikelpompoen of een Anaheim peper? Toch leest het boek vlot weg en voor een geïnteresseerde leek goed te volgen. De theorie wordt helder uitgelegd en past het helemaal bij de laatste wetenschappelijke kijk op voeding: suikers uit de voeding halen, ook andere snelle koolhydraten beperken en meer vet eten. Heel handig voor diëtisten is de uitgebreide literatuurlijst achterin het boek. (RB)

Altijd trek? David Ludwig, Spectrum, ISBN 9789000352180, 399 pagina's, € 19,99 (e-book € 15,99)

 

 


Wanda Kuin, verpleegkundig specialist, 04 July 2017:
Ik heb het boek aangeschaft en ben er zelf mee aan de slag gegaan. De uitspraken die hij doet, daar kan ik me niet altijd in vinden ('je kunt beter honing eten dan suiker'). Verder vind ik de weekmenu's zeer ingewikkeld, bewerkelijk en duur. Ik heb twee keer zoveel uitgegeven aan boodschappen om alles aan te schaffen. En wie houdt er van zwarte bonen (flink gepeperd) met gebakken tofu voor het ontbijt? Ook veel werk om dat in de ochtend te bereiden voor je naar je werk moet. Kortom, om dit op langere termijn vol te houden vind ik niet realistisch.
Lidya Terhorst, student, 22 July 2016:
De recepten zijn weliswaar hier en daar wat Amerikaans maar prima te maken met ingredienten uit de betere supermarkt.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten