Verpleegkundige krijgt slechts 24 uur voedingsonderwijs
Verpleegkundigen en verzorgenden zijn de coördinator van zorg. Het is cruciaal dat zij ondervoeding tijdig kunnen herkennen en dat ze aan de bel trekken als de patiënt niet optimaal eet of drinkt. Toch bestaat slechts 0,4 procent van de lessen (in totaal 24 uur) op de opleidingen voor verpleegkundigen en verzorgenden uit onderwijs over voeding. De Stuurgroep Ondervoeding heeft daarom een onderwijsexpertraad opgericht.
Ondergeschoven kindje
De opleidingen voor verpleegkundigen en verzorgenden erkennen dat er in de opleidingen te weinig aandacht wordt gegeven aan voeding. Taken en verantwoordelijkheden rondom voedingszorg zijn echter niet duidelijk en verpleegkundigen voelen zich niet bekwaam om goede voedingszorg te leveren. Zo is (onder)voedingsonderwijs een ondergeschoven kindje geworden. Dat kan en moet anders, aldus de Stuurgroep Ondervoeding.
Onderwijsexpertraad
De Stuurgroep Ondervoeding heeft een onderwijsexpertraad opgericht, met steun van het ministerie van VWS. Het doel is om (onder)voedingsonderwijs binnen hbo- en mbo-opleidingen Verpleegkunde en Verzorgende te verbeteren. Voorzitter van de onderwijsexpertraad, dr. Marian de van der Schueren: ‘Wij zijn erg blij dat het ministerie van VWS dit project gedurende 1,5 jaar ondersteunt. We hopen dat er zo meer verpleegkundigen en verzorgenden komen die voldoende zijn toegerust om goede ondervoedingszorg te leveren. Want uiteindelijk is iedereen die beter eet, eerder beter.’
Ondervoeding kost 400 doden per jaar
Door ziekte ontstaat vaak ondervoeding. Maar liefst 25 procent van de patiënten in het ziekenhuis valt veel af of krijgt te weinig voedingsstoffen binnen voor een optimale genezing. In verpleeghuizen ligt de prevalentie van ondervoeding op 15 procent en in de wijkverpleging is het percentage nog veel hoger: 33 procent. Dat is zorgelijk want door ondervoeding verslechtert de prognose van de patiënt. Dit komt tot uiting in de cijfers: jaarlijks leidt ondervoeding tot 400 extra doden. En de kosten van ondervoeding in de Nederlandse gezondheidszorg liggen op 1,8 miljard per jaar.
Bron: Stuurgroep Ondervoeding
Gepubliceerd op 13 maart 2019
Door Karine Hoenderdos
Uit ervaring kan ik vertellen dat bij de hbo-opleidingen verpleegkunde voeding onder druk staat. Voeding krijgt hier weinig aandacht, omdat het zeer summier in het landelijke curriculumplan staat. Daarnaast hebben deze opleidingen bovendien doorgaans weinig of geen docenten met voedingsexpertise.
In het mbo is het echter een ander verhaal. Alle studenten van verpleegkunde en verzorgende IG krijgen het vak voeding in theorie, maar ook in praktijklessen. Hier is dit goed geborgd in de opleidingseisen.
V. Hendriks – voormalig docent voeding bij diverse verpleegkundeopleidingen