Vernieuwd Zoutboek in Zoutpakket van Nierstichting
De Nierstichting introduceert speciaal voor diëtisten en andere zorgverleners een “Zoutpakket”. Het pakket bestaat uit verschillende tools om patiënten te ondersteunen bij het minderen van hun zoutinname, zoals het vernieuwde Zoutboek. Met buisjes is hierin het zoutgehalte van verschillende voedingsmiddelen inzichtelijk gemaakt.
Inhoud Zoutpakket
Diëtisten die werkzaam zijn in de nefrologie en cardiologie hebben het Zoutpakket kosteloos toegestuurd gekregen. Andere diëtisten kunnen het bestellen tegen kostprijs (€40,- incl. verzendkosten). Zonder Zoutboek is het Zoutpakket overigens kosteloos.
Het Zoutpakket bevat:
- Zoutboek (vernieuwd, optioneel)
- Zoutfolder (vernieuwd)
- Zakkaartje Zoutmeter (nieuw)
- Zoutposter (nieuw)
- Kruidenwijzer
Nierschade voorkomen
Mensen met hart- en vaatziekten en diabetes zijn extra gevoelig voor zout. Het hoge zoutgebruik in Nederland zorgt voor chronische nierschade dat tot nierfalen kan leiden. Een verlaging van de zoutconsumptie tot maximaal 6 gram per dag kan naar schatting bijna 150.000 gevallen van chronische nierschade voorkomen over een periode van 10 jaar. Daarnaast voorkomt het bij zo’n 250 mensen nierfalen, waarbij dialyse of transplantatie nodig is.
Bron: Nierstichting
Gepubliceerd op 6 april 2018
Door Angela Severs
Een aanvulling op het nieuwsbericht van de werkgroep Voorlichting Diëtisten Nierziekten Nederland: diëtisten nierziekten en cardiologie hebben hieraan meegewerkt. Het oorspronkelijke idee komt van de diëtist Trijntje Kok uit het UMCG (nefrodiëtist). De Nierstichting heeft het mogelijk dat het zo professioneel uitgewerkt is en op de markt verschijnt. Annita Boers, dank voor deze aanvulling!
Dr Jason Fung nefroloog uit Toronto, Canada laat zijn patienten juist KH laag (Keto) eten en geregeld maaltijden overslaan (vasten).
Over zout praat hij niet!