Verklaring dikmakend effect intensieve zoetstoffen?

Als mens hebben we een duidelijk voorkeur voor suiker, vanwege de zoete smaak én de calorieën. Onderzoekers op Yale hebben bij muizen ontdekt dat het de hersenen vooral gaat om de hoeveelheid calorieën. De zoete smaak is voor de hersenen veel minder belangrijk. Daardoor resulteert consumptie van zoetstoffen meestal niet in een lagere suikerinname. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature neuroscience.

Beloningssysteem in de hersenen

Het stratium is het deel in de hersenen dat betrokken is bij het beloningssysteem. Daar wordt zowel de informatie over de zoete smaak als de voedingswaarde verwerkt. Het signaal over de (zoete) smaak komt terecht op het ventrale deel, terwijl het dorsale deel de informatie verwerkt over de calorieën. Bij activatie van het dorsale deel raken muizen zoetigheid zonder energie niet aan. Ze kiezen dan  juist voor iets dat vies smaakt en energie bevat. Het brein kiest dus voor de energie, zo concluderen de onderzoekers.

Compenseren voor light-producten

Mogelijk compenseert het brein voor de vreemde combinatie van de zoete smaak zonder energie. En is dat ook de verklaring waarom de consumptie van zoetstoffen bijna niet resulteert in een lagere suikerinname. De hersenen lijken volgens de onderzoekers voorgeprogrammeerd op het binnenkrijgen van voldoende calorieën. Uiteraard spelen bij mensen ook andere factoren een rol, als sociale en obesogene omgeving, emoties en zelfcontrole.

Bron: YaleNews

Gepubliceerd op 1 februari 2016

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.