Verdubbeling hypertensie door aangescherpte definitie

In Canada is de prevalentie van hypertensie verdubbeld. Tenminste, als de aangescherpte richtlijnen voor hypertensie van het American College of Cardiology en de American Heart Association worden aangehouden. Voorheen was sprake van hypertensie bij een bloeddruk vanaf 140/90 nu is de ondergrens 130/80.

Laag risico

De gegevens komen uit een cross-sectional studie onder ruim een half miljoen Canadezen. Door het toepassen van de nieuwe richtlijn verdubbelde het aandeel Canadezen met hypertensie van 24,2 procent naar 42,2 procent. De prevalentie van hypertensie steeg van 13,3 procent naar 32 procent in de leeftijdscategorie 18-64 jaar en bij 65-plussers van 55,2 procent naar 71,8 procent. De meeste nieuw-gediagnosticeerde individuen in de studie hebben een laag tot gemiddeld risico op hart- en vaatziekten. Slechts 12,3 procent van de nieuw-gediagnosticeerde patiënten viel in een hoog-risicogroep voor hart- en vaatziekten.

Aanbevelingen

De strenge Amerikaanse aanbevelingen uit 2017 zijn grotendeels gebaseerd op de Systolic Blood Pressure Intervention Trial (SPRINT). Uit deze studie blijkt dat cardiovasculaire incidenten, zoals hartaanvallen, minder voorkomen bij een lagere bloeddruk. De richtlijnen zijn vrij controversieel, omdat veel mensen vinden dat deze richtlijnen vooral leiden tot medicalisering en meer verkoop van antihypertensiva. Bovendien wegen de nadelen van medicatie mogelijk niet op tegen de voordelen. Niet veel landen hebben deze strenge afkapwaarden overgenomen. In de VS betekent deze nieuwe richtlijn dat de prevalentie van hypertensie is gestegen van 32 naar 46 procent van alle volwassenen.

Bron: JAMA

Gepubliceerd op 14 maart 2019

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Ellen Govers 19 maart 2019 at 11:19 - Reply

    Bizar dat er zo gemakkelijk criteria worden aangepast en waar worden ze op gebaseerd, namelijk 1 studie. De meeste mensen hebben alleen door ouder te worden al een bloeddruk die boven de 130/80 ligt, 135/85 is heel normaal bij ouderen. Dit werkt medicalisering in de hand, en overmatig gebruik van medicatie. Ik hoop dat Nederlandse cardiologen het hoofd koel houden. Ik hoop ook dat er een goede systematische review komt naar de noodzaak van behandelen én naar de beste behandeling: leefstijl (voeding, bewegen, stressmanagement, alcoholgebruik) versus pillen. Het veranderen van de criteria leidt ook tot een forse kostenstijging in de gezondheidszorg.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.