Verband tussen fructose uit frisdrank en testosteron bij vrouwen

Dagelijkse consumptie van minimaal 10 gram fructose uit frisdrank gaat bij vrouwen gepaard met een grotere kans op een verhoogd testosterongehalte. Dit blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+. Bij mannen is een dergelijk verband niet gevonden. Ook is er geen teveel aan testosteron gevonden bij de totale inname van fructose en fructose uit fruit.

Lever

Suikerhoudende frisdranken staan bekend om hun ongezonde effecten, zoals een verhoogd risico op overgewicht en diabetes type 2. Ook moet de lever hard werken bij een te hoge inname van fructose uit frisdrank, waardoor er meer van het mannelijk geslachtshormoon testosteron in het bloed terechtkomt. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben de relatie tussen de inname van fructose en het testosterongehalte onderzocht bij 180.000 volwassenen (gemiddelde leeftijd 56 jaar) uit de UK Biobank, een groot Engels bevolkingsonderzoek.

PCOS

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die meer dan 10 gram fructose per dag uit frisdrank binnenkrijgen, 2 procent meer risico hebben op een te hoog testosterongehalte. Een verhoogd testosterongehalte kan leiden tot puistjes of overbeharing. Ook zijn er aandoeningen waarbij testosteron een rol speelt. Zo is er bij het polycysteusovariumsyndroom (PCOS) sprake van een teveel aan testosteron.

Geen oorzakelijk verband

In het onderzoek is geen oorzakelijk verband aangetoond tussen fructose uit frisdrank en een verhoogd testosteron. Wel zijn daar aanwijzingen voor. De onderzoekers hebben namelijk nog gekeken naar mensen met een erfelijke aanleg om fructose minder goed te verwerken. Zij bleken beschermd te zijn tegen de nadelige effecten van fructose uit frisdrank: vrouwen met deze aanleg hadden een lager risico op een te hoog testosterongehalte.

Suikertaks

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het European Journal of Endocrinology. De gevonden 2 procent toename lijkt misschien klein, maar de hoeveelheid fructose die hiervoor nodig is, is volgens de onderzoekers ook klein: dagelijks slechts 1 glas suikerhoudende frisdrank. Extra reden voor de onderzoekers om te pleiten voor maatregelen om de consumptie van frisdrank te verminderen. Sinds dit jaar is de belasting op frisdranken verhoogd. Onderzoeksleider prof. Brouwers: ‘Op zich is dat een goede ontwikkeling, maar die extra belasting geldt nu óók voor light frisdranken. Het zou mooi zijn als het prijsverschil met de suikerhoudende frisdranken groter zou zijn, zodat er een extra prikkel is om deze dranken te mijden’.

Bron: Maastricht UMC+

Gepubliceerd op 22 mei 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.