Veranderingen in leefstijl tijdens lockdown

Tijdens de eerste lockdown, van half maart tot juli 2020, is 1 op de 5 Nederlanders gezonder gaan leven. Zij ontwikkelden gezondere eetgewoonten, gingen meer bewegen en hadden meer ontspanning. Dat blijkt uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut en het Consortium voor Integrale Zorg en Gezondheid (CIZG) onder 1.000 Nederlanders. Daarentegen ontwikkelde 12 procent juist een ongezondere leefstijl.

Gezonder leven voor betere weerstand

Een van de redenen om gezonder te leven, is dat mensen zich zorgen maakten om besmet te worden met het virus. Ruim een derde van de deelnemers gelooft dat een verandering in leefstijl het risico om geïnfecteerd te raken vermindert. De helft van de mensen is ervan overtuigd dat een gezonde leefstijl ook het verloop van de infectie positief kan beïnvloeden. Een andere reden om gezonder te gaan leven was zorgen over de financiële situatie. De meerderheid (56 procent) van de mensen die gezonder zijn gaan leven, is van plan deze veranderingen te behouden na de lockdown.

Stress leidt tot ongezond gedrag

Zo’n 1 op de 10 mensen is juist ongezonder gaan leven tijdens de lockdown. Dit hing onder meer samen met de leeftijd; over het algemeen hadden de jongeren meer stress, met name de 18 tot 25-jarigen. Als belangrijkste oorzaak hiervan noemden de deelnemers vooral stress over de balans tussen werk en privé, maar ook stress over de gezondheid. Volgens de auteurs komt dit mogelijk omdat de maatregelen een grote impact op het leven van jongere mensen hadden, door de sluiting van scholen, werken van huis en het combineren van thuiswerken met jonge kinderen thuis.

Bron: BMC Public Health

Gepubliceerd op 23 juli 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.