‘Veganistische voeding niet voor iedereen geschikt’

De Hoge Gezondheidsraad in België raadt een veganistische voeding af voor kinderen tot 3 jaar en voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Goed samengestelde vegetarische voedingen met zuivel, ei en/of vis zijn wel geschikt tijdens zwangerschap en lactatie, mits aangevuld met vitamine B12, D, foliumzuur, ijzer, zink en jodium.

Tekorten

Volgens de Hoge Gezondheidsraad is de kans op tekorten te groot bij het schrappen van alle dierlijke voedingsmiddelen tijdens zwangerschap, lactatie en in de eerste 2 levensjaren. Als in deze levensfasen toch voor een veganistische voeding wordt gekozen, dan is  begeleiding door goed geïnformeerde diëtisten of artsen van essentieel belang. Dat stelt de Hoge Gezondheidsraad in het advies “Vegetarische voeding”.

Supplementen en diëtist

Voor andere groepen in de bevolking wordt een veganistische voeding niet afgeraden. Voorwaarde is wel dat de voeding gevarieerd is samengesteld en aangevuld wordt met vitamine B12, via verrijkte voeding of supplementen. Vegetariërs die geen vis en eieren eten, krijgen het advies om omega-3-supplementen te nemen. Tenslotte adviseert de Hoge Gezondheidsraad een bezoek aan een diëtist of arts om te controleren met een voedingsberekening en eventueel bloedonderzoek of de vegetarische of veganistische voeding evenwichtig is samengesteld. Dit geldt vooral voor ouderen, jonge kinderen en zwangere en lacterende vrouwen.

Aandachtspunten bij vegetarische voeding

De Hoge Gezondheidsraad bespreekt in het omvangrijke rapport onder meer verschillende aandachtspunten in vegetarische en veganistische voedingen. Aan de orde komen: eiwitten, omega-3-vetzuren, calcium, vitamine D, vitamine B12, ijzer, zink en jodium. Wat eiwitten betreft adviseert de Hoge Gezondheidsraad een verhoging van de eiwitinname tot 1,2 gram per kg per dag voor lacto-ovo-vegetariërs en tot 1,3 gram per kg per dag voor veganisten. Ook is het advies om vooral bij een veganistische voeding verschillende eiwitbronnen te combineren, zoals granen en peulvruchten.

Bron: Hoge Gezondheidsraad

Gepubliceerd op 30 april 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Angela Severs 19 mei 2021 at 15:59 - Reply

    @Floris. Dank voor het delen van de link met standpunt van de Amerikaanse vereniging van diëtisten, dat al in 2009 is opgesteld en inderdaad verschilt van dat van de Hoge Gezondheidsraad uit België. Binnenkort verschijnt het advies van de Nederlandse Gezondheidsraad voor zwangere vrouwen. Ben heel benieuwd wat daarin staat over vega(n)!

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Redactie Nieuws voor diëtisten
  2. Angela Severs 19 mei 2021 at 15:54 - Reply

    @Kirsten. Het volledige advies van de Belgische gezondheidsraad kun je hier downloaden: https://www.health.belgium.be/nl/advies-9445-vegetarische-voeding

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Redactie Nieuws voor diëtisten
  3. Floris 19 mei 2021 at 13:29 - Reply

    Betaald door de voedingsindustrie.

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19562864/

    De grootste Amerikaanse vereniging van Dietisten zegt gewoon dat het veilig is voor elke stadium van het leven. Waarom jullie niet? Jullie zullen dit advies zo spoedig mogelijk moeten intrekken.

    • Beroep: Gezondheidswetenschapper
  4. Kirsten 18 mei 2021 at 19:44 - Reply

    Beste lezer,
    Is het mogelijk het onderzoek waarop deze aanbevelingen gebaseerd zijn te delen? Is de NVL betrokken geweest bij de tot stand komung van dit advies? Of de NCJ, die samen met betrokken beroepen de Richtlijn Borstvoeding hebben opgesteld? Ik ben toch geneigd hen in hun advies te volgen. Als bovenstaand in meerdere onderzoelen is vastgesteld, vinden zij het wrs fijn jullie advies over te nemen. Voor zover ik weet is voeding en borstvoeding nog een vrij onontgonnen onderzoeksgebied, dus als er daadwerkelijk nieuws is, wordt delen gewaardeerd!
    Alvast bedankt!

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Lactatiekundige
  5. Gerard Hoornweg 5 mei 2021 at 10:48 - Reply

    Beste,

    De rationale achter dit artikel lijkt niet te zijn: is een volwaardig plantaardig voedingspatroon mogelijk, mits gepland.
    Maar: laten we voorzichtigheid aanbevelen, gezien er mensen zijn die blijkbaar niet goed plannen, tegen klachten aanlopen, en in essentie, niet weten hoe ze zichzelf en hun kinderen goed kunnen voeden.

    In licht van de laatste rationale, kan ik even redelijk zeggen: een omnivore voedingspatroon is niet geschikt voor iedereen: ik tref in de literatuur hogere incidenties aan van ‘all-cause mortality’; deze jaagt hart- en vaatziekten aan; is geassocieerd met chronische inflammatie in bepaalde mensen, en ik tref in de wetenschappelijke literatuur alleen een gezonde BMI aan bij mensen die niet als omnivoor leven.

    Tevens kan ik zeggen: bio-accumulatie van gifstoffen in dierlijk vet (niet alleen vis), maakt het plaatje van je nageslacht – en jezelf – gezond houden en goed voeden, ook wat verwarrend. In veel babyvoeding worden gifstoffen gevonden: waar denken jullie dat die vandaan komen?

    Oude schattingen in de wetenschap komen uit op het idee dat meer dan 90% van alle giffen die we binnenkrijgen in het leven, vanuit bio-accumulatie in dierlijk vet komt.

    Die voedingstoffen die er genoemd worden, zijn verder niet altijd beter in omnivoren: die hebben ook problemen in b.v. B12, calcium, en nee: niet elke veganist eet zijn/haar dagelijkse portie bladgroentes, vetrijk eten, of geeft überhaupt niet om gezond leven.

    Heeft dat iets met het wel of geen veganist zijn zelf te maken, of een generiek voedingspatroon?
    Dergelijke statements valideren mensen in hun confirmatie bias, die vaak schadelijker voor ze kan zijn dan de realiteit: deze stelt nameljik dat het prima mogelijk is volwaardig en gezond plantaardig te leven. Mits uitgedacht. Wat denken jullie van de statement van ADA over veganistische voeding: inclusief dat dit geschikt is voor zwangerschap, lactatie, en kinderen?

    Ik hoor graag wat jullie denken over omega-3 uit algen, of het lichaamseigen vermogen tot het omzetten van DHA uit ALA en EPA’s.
    Als mijn ouders vroeger het advies hadden gekregen: streef naar meer plantaardig koken. Dan had dat mijn gezondheid ten gunste gekomen.
    Ik waardeer de nuances: deze is dat het gros nu eigenlijk té afhankelijk van vlees is, omdat mensen gewoon niet lekker koken, en te weinig plantaardig leven. Dat kent ook zijn keerzijden, waaronder in de incidentie van ziektes die ik eerder noemde.

    Bedankt voor het lezen.

    Gerard

    • Beroep: Student

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.