‘Veganistische voeding levert ouderen te weinig eiwit’

Krijgen thuiswonende 65-plussers voldoende eiwit binnen als ze zouden overschakelen op een volledig plantaardig voedingspatroon? Nee, zo blijkt uit een simulatiestudie van onder meer Wageningen University & Research op basis van gegevens van de meest recente Voedselconsumptiepeiling. Meer dan 80 procent haalt dan de eiwitbehoefte niet.

Beschikbaarheid van eiwit

Op basis van gegevens van de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2019-2021 voerden de onderzoekers een simulatiestudie uit. Ze rekenden door wat er zou gebeuren met de beschikbaarheid van eiwit wanneer het huidige voedingspatroon van thuiswonende ouderen zou worden omgezet in een vegetarisch of veganistisch patroon. Ze hielden daarbij rekening met 3 factoren:

  • de absolute inname van eiwit
  • correctie voor kwaliteit van het eiwit
  • aanvullende correctie voor de verteerbaarheid

Eiwitnorm

Uit de VCP blijkt dat thuiswonende ouderen gemiddeld een voeding consumeren met een dierlijk eiwitaandeel van 62 procent. Hiermee is de absolute inname van eiwit ongeveer 0,95 gram per kg lichaamsgewicht per dag. Na correctie voor eiwitkwaliteit en vertering was de hoeveelheid beschikbaar eiwit ongeveer 0,85 g/kg/dag. Dit is nog steeds hoger dan de eiwitnorm van de Gezondheidsraad van 0,83 g/kg/dag voor volwassenen en ouderen.

Vegetarische en veganistische scenario’s

Anders was dit voor de vegetarische en veganistische scenario’s die de onderzoekers doorrekenden. Ze vervingen daarbij dierlijke producten tot verschillende hoogtes met vergelijkbare plantaardige producten. Zo waren er vegetarische scenario’s waarbij 40 of 80 procent van het vlees vervangen werd door vleesvervangers. Bij het veganistische scenario werden alle dierlijke producten vervangen door plantaardige vervangers. Bij diverse vegetarische scenario’s was de hoeveelheid beschikbaar eiwit ongeveer 0,78 g/kg/dag. In het veganistische scenario daalde de hoeveelheid beschikbaar eiwit naar 0,45 g/kg/dag.

Risico op eiwittekort

Volgens de onderzoekers laten de resultaten zien dat thuiswonende, relatief gezonde ouderen, een serieus risico lopen op een eiwitdeficiënte voeding als ze veganistisch gaan eten. In deze modelleerstudie haalde meer dan 80 procent de standaardeiwitbehoefte voor gezonde ouderen niet met een veganistische voeding. Een van de onderzoekers, prof. dr. Marian de van der Schueren, reageerde op LinkedIn: ‘Denk je eens in wat dit betekent voor 65-plussers of andere kwetsbare groepen die een verhoogde eiwitbehoefte hebben, bijvoorbeeld omdat zij ziek of herstellend zijn?’ Dit betekent volgens haar overigens niet dat het volledig onmogelijk is om als 70-plusser veganistisch te eten: ‘Het vraagt echter om zorgvuldige maaltijdplanning, waarbij rekening wordt gehouden met de aminozuursamenstelling van producten en waarbij grotere volumes kunnen corrigeren voor mindere kwaliteit.’ De van der Schueren adviseert hiervoor bijvoorbeeld de Alpha-tool.

Bron: The Journal of nutrition, health and aging

Gepubliceerd op 11 oktober 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.