Vechten met gerechten tegen glutengevoeligheid en coeliakie

Verwacht geen foto’s van recepten of mooie illustraties in het derde deel van de serie “Vechten met gerechten”, dit keer tegen glutengevoeligheid en coeliakie. Wel ruim 200 glutenvrije recepten. Van brood tot koek en gebak en van voorgerecht via hoofdgerecht tot nagerecht. Als je dit receptenboek aan je cliënten met coeliakie aanbeveelt, meldt er dan wel bij dat de medische informatie een alternatieve insteek heeft. Zo komt glutengevoeligheid, dat meestal gepaard met onverklaarbare buikklachten, volgens de auteurs naar schatting voor bij 1 op de 100 mensen. Dat is circa 10 keer vaker dan coeliakie. Een van beide auteurs, culinair journalist Janneke Vreugdenhil, heeft zo’n glutengevoeligheid en kan een beetje gluten zonder klachten verdragen. De andere auteur, natuurgeneeskundig arts Titi Koolsbergen, adviseert iemand die denkt dat er sprake is van een glutengevoeligheid: ‘Schrap 1 à 2 weken rigoureus alle gluten uit je voeding en kijk of de klachten verbeteren’. Ook zou een gevoeligheid voor gisten en schimmels regelmatig voorkomen bij glutenpatiënten en moeten mensen dan tevens letten op toegevoegde suikers. Kortom: wie de alternatieve kijk op de koop toe neemt, heeft een prima glutenvrij receptenboek. (AS)

Vechten met gerechten tegen glutengevoeligheid en coeliakie. Voedingswijzer, recepten en adviezen, Titi Koolsbergen en Janneke Vreugdenhil, Fontaine Uitgevers, ISBN 9789059562363, 199 pagina’s, € 17,95.

Gepubliceerd op 26 november 2010

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.