Vastendieet lijkt gunstig bij chemotherapie

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Nederlandse BOrstkanker OnderzoeksGroep (BOOG) hebben de resultaten gepubliceerd van de eerste gerandomiseerde klinische studie naar het effect van vasten in combinatie met chemotherapie bij borstkanker. De chemotherapie lijkt in combinatie met vasten beter aan te slaan en minder DNA-schade te geven.

Fasting mimicking diet

De zogenoemde DIRECT-studie is uitgevoerd bij 131 vrouwen met niet-uitgezaaide borstkanker. De ene helft volgde 3 dagen voorafgaand aan en op de dag van chemotherapie een vastendieet. Het ging om het “fasting mimicking diet”, waarbij de energie-inname werd beperkt tot circa 1200 kcal op de eerste dag en tot circa 200 kcal op de andere 3 dagen. Het vastendieet bestond voornamelijk uit soep, bouillon en thee. De andere helft van de deelnemers was de controlegroep, die at zoals gebruikelijk.

Remming van kankergroei

Verschillende analyses wezen uit dat de chemotherapie beter aansloeg bij de vrouwen die het dieet volgden. Volgens de onderzoekers verlaagt het dieet de concentratie van groeifactoren die kankergroei kunnen stimuleren. Dit komt vooral door de (sterke) beperking van de inname van eiwitten en suikers. Er was geen verschil in bijwerkingen tussen beide groepen. De schade aan DNA-moleculen in witte bloedcellen was wel minder bij vrouwen die het dieet volgden. Dat suggereert volgens de onderzoekers dat het dieet beschermt tegen beschadiging van gezonde cellen door de chemotherapie. De onderzoekers kunnen op basis van deze studie nog niets zeggen over het effect van het dieet op (ziektevrije) overleving.

Meer onderzoek nodig

De DIRECT-studie is het eerste klinische onderzoek naar het effect van vasten bij chemotherapie. ‘Hoewel de resultaten van de studie hoopgevend zijn, en een belangrijke stap op weg naar voeding als ondersteuning van therapie bij kanker, moet meer onderzoek onze resultaten bevestigen voordat we deze aanpak voor vrouwen met borstkanker kunnen aanbevelen’, zegt internist-oncoloog en onderzoeksleider Judith Kroep.

Bron: LUMC

Gepubliceerd op 2 juli 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Charlotte 8 juli 2020 at 08:39 - Reply

    Meer over dit onderzoek werd tevens uitgebreid besproken in een aflevering van Dokters van Morgen, https://www.google.nl/amp/s/zorgnu.avrotros.nl/amp/item/vasten-dokters-van-morgen-08-10-2019/

    • Beroep: Student

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.