Vasten zorgt voor toename gunstige darmbacteriën

Een periode vasten, zoals tijdens de ramadan of bij intermittent fasting, zorgt ervoor dat het darmmicrobioom gunstig verandert. Het aantal darmbacteriën dat butyraat produceert neemt toe, wat een positieve invloed heeft op het immuunsysteem, de lever en de bloedsuikerspiegel. Dat blijkt uit onderzoek van Maikel Peppelenbosch, hoogleraar Maag- Lever- en Darmziekten aan het Erasmus MC.

Positieve effecten

‘We weten dat de ramadan negatieve gevolgen kan hebben voor het concentratievermogen, maar we weten ook al heel lang dat de vastenmaand positieve effecten heeft op het menselijk lichaam’, vertelt Peppelenbosch. ‘De lever wordt beter, de bloedsuikerspiegel verbetert en veel mensen verliezen tijdens de ramadan wat gewicht. Maar we wisten niet precies hoe dat kwam.’

Ramadan

In zijn onderzoek volgde Peppelenbosch 2 groepen van in totaal 67 mensen in China die in 2016 en 2018 een maand lang vastten tijdens de ramadan. De ene groep van 30 mensen leverde aan het begin, halverwege en aan het eind van de ramadan ontlastingsmonsters in. Bij de andere groep van 37 mensen werd daarnaast gekeken naar de ontlasting 1 maand na afloop van de ramadan. De onderzoekers analyseerden alle ontlastingsmonsters op de aanwezige darmbacteriën.

Veranderde samenstelling

Aan het eind van de ramadan bleek de diversiteit van het darmmicrobioom groter dan aan het begin. Er was vooral een vergroting van het aantal darmbacteriën van de stam Firmicutes, die het korteketenvetzuur butyraat produceren. Het effect trad op binnen 2 weken na start van de ramadan, maar was ook weer snel verdwenen; bij de analyse 1 maand na afloop van de vastenperiode was de samenstelling van het darmmicrobioom weer terug naar hoe het voor het vasten was. Wat een optimaal schema is om de gunstige effecten van het vasten te behouden, is in dit onderzoek niet bekeken.

Bron: Erasmus MC

Gepubliceerd op 16 april 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Charles van BEbber 22 april 2021 at 08:37 - Reply

    Strikt genomen is Ramadan geen vasten, het tijdstip waarop er gegeten en gedronken mag worden verschuift. Mogelijk dat dit de samenstelling van het voedingspatroon beïnvloedt (minder snoepen, snacken dan gewoonlijk overdags zou gebeuren?) De beïnvloeding van het darmmicrobioom door veranderen van het tijdstip van inname van de voeding is een wonderlijke conclusie.

    • Beroep: Diëtist
  2. Kees van der Spek 21 april 2021 at 09:52 - Reply

    Vraagje: Impliceert dit dat intermittent fasting een soortgelijk effect heeft op je darmbacterien?

    • Beroep: Student
  3. Ed 21 april 2021 at 07:30 - Reply

    Ok, tot zover de positieve effecten van de ramadan. Maar dan wat erna komt: suikerfeest. Enorme hoeveelheden geraffineerde suiker die men dan tot zich neemt en daarmee grote insuline pieken. En in de avond en nacht wordt er ook (vaak zoet) gegeten. Niet voor niets heeft deze groep van niet-Westerse mensen een veel hoger risico op DM en hart- en vaatziekten. Vasten opzich heeft dus positieve effecten, maar hebben we het specifiek over de ramadan zoals in dit artikel, dan lijkt mij het vasten dus ook een negatieve keerzijde hebben gezien het suikerfeest hier een onderdeel van is.

    • Beroep: Student

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.