Vaste routines helpen kind beter te slapen

Niet alleen een vaste bedtijd, maar ook andere routines rondom eten en slapen zijn geassocieerd met minder slaapproblemen bij kinderen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Rotterdamse cohort Generation R.

Langlopende studie

De onderzoekers verzamelden gedurende 10 jaar gegevens over eetroutines, slaapgedrag en bedtijdroutines aan de hand van vragenlijsten die de moeder invulde. Op 10-jarige leeftijd vulden kinderen ook zelf een vragenlijst in over hun slaapgedrag. Op de leeftijd van 11 jaar droegen 851 kinderen een bewegingshorloge om het slaapgedrag gedurende 9 aaneengesloten nachten objectief te meten. Daarnaast vulden ze een slaapdagboekje in.

Hoeveelheid slaap als 11-jarige

Uit de metingen bleek dat kinderen van 11 jaar een gemiddelde slaapduur hadden van 7 uur en 45 minuten. Gemiddeld vielen ze in slaap om 22.04 uur en werden ze om 6.46 uur weer wakker. De slaapefficiëntie (de totale tijd dat een kind sliep als het in bed lag) was 81%.

Minder routine, meer slaapproblemen

De onderzoekers vonden een associatie tussen een gebrek aan routines in het gezin en meer slaapproblemen op de leeftijden van 3, 6 en 10 jaar. Kinderen die op peuterleeftijd weinig routine hadden, sliepen als 11-jarigen gemiddeld een half uur korter per nacht en hadden meer moeite met in slaap vallen. Hoe ouder het kind werd, hoe minder sterk die associatie was.

De drie R-en

‘Onze grootouders wisten al dat kinderen baat hebben bij rust, reinheid en regelmaat. Maar dat was tot nu toe nog niet wetenschappelijk onderzocht’, aldus slaaponderzoekster Elize Koopman-Verhoeff van het Erasmus MC. ‘Wat wij zien in dit onderzoek is dat een goede nachtrust met meer samenhangt dan op tijd naar bed gaan. Het ritme van de hele dag heeft invloed op hoe je ’s nachts slaapt.’

Bron: Erasmus MC en Journal of Child Psychology and Psychiatry

Gepubliceerd op 12 april 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.