Vaak allergische reacties door onduidelijke etiketten

Mensen met een voedselallergie krijgen door onduidelijke voedseletiketten regelmatig een allergische reactie. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en TNO onder 157 mensen met een voedselallergie. In driekwart van de gevallen was de boosdoener een allergeen dat niet op het etiket vermeld stond.

46 procent

In een jaar tijd kreeg 46 procent van de mensen met een voedselallergie één of meerdere allergische reacties door verkeerde of onvolledige voedseletiketten. Zes van hen belandden hierdoor op de spoedeisende hulp. De meeste allergische reacties waren het gevolg van het eten van brood, koekjes en chocola, gevolgd door soep, ijs en vleesproducten. In 41 procent van de gevallen ging het om voorverpakt eten.

Waarschuwing ontbreekt vaak

Na een allergische reactie stuurden de deelnemers een monster van het product op voor analyse naar TNO. Hieruit bleek dat in de helft van de producten waarop helemaal geen waarschuwing stond, toch allergenen zaten zoals melk, ei, pinda of hazelnoot. Soms ging het om wel 4 verschillende allergenen. In producten waarop wel een allergenen waarschuwing stond, klopte deze niet altijd met wat in het product gevonden werd.

Etiket negeren

TNO-onderzoekster Marty Blom: ‘Dit onderzoek laat voor het eerst zien dat de onduidelijke allergiewaarschuwingen ook daadwerkelijk tot allergische reacties leiden. Als er geen waarschuwing op staat, dan kunnen er dus wel allergenen inzitten. En omgekeerd: allergenen waarvoor gewaarschuwd wordt, worden vaak niet aangetroffen. Mensen weten gewoon niet waar ze aan toe zijn en negeren dus ook regelmatig de etiketten omdat ze er niet van op aan kunnen.’

Betere regels

De onderzoekers willen dat er betere Europese regelgeving komt die aangeeft wanneer er wel of niet gewaarschuwd moet worden voor allergenen, net zoals in Australië en Nieuw-Zeeland al bestaat.

Bron: UMC Utrecht

Gepubliceerd op 26 juni 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.