• Tot 10 glazen alcohol per week geen verhoogd sterfterisico

Vanaf 10 glazen alcohol per week verhoogd sterfterisico

Mensen die alcohol drinken, hebben een verhoogd risico op sterfte en hart- en vaatziekten bij een consumptie vanaf 10 glazen (100 gram alcohol) per week.  Tot die conclusie komen wetenschappers wereldwijd. Ze baseren zich op gegevens van 83 studies, waarin bijna 600.000 mensen uit 19 verschillende landen zijn gevolgd. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Lancet.

Geheelonthouders uitgesloten

In het onderzoek hebben geheelonthouders een hoger risico op sterfte en hart- en vaatziekten dan matige drinkers (maximaal 10 glazen per week). Echter, voor het trekken van conclusies over het effect van alcohol op de gezondheid hebben de onderzoekers geheelonthouders uitgesloten. Deze groep bleek teveel te verschillen van alcoholdrinkers wat betreft geslacht, etnische afkomst, roken en diabetes. Zo zijn onder geheelonthouders bijvoorbeeld meer vrouwen en mensen met diabetes.

Hart- en vaatziekten

De relatie tussen alcohol en hart- en vaatziekten is complex. Het laagste risico op alle soorten hart- en vaatziekten samen is gevonden bij een consumptie van 10 glazen alcohol per week. Vooral het risico op een hartinfarct is lager, maar het risico op een beroerte is juist hoger.

Levensverwachting

De onderzoekers hebben uitgerekend in hoeverre een hoge alcoholconsumptie de levensverwachting van 40-ers verlaagt. Vergeleken met maximaal 10 glazen per week gaat een consumptie van 10-20 glazen gepaard met een half jaar korter leven. Een consumptie van 20-35 glazen per week verkort het leven gemiddeld met 1 à 2 jaar en meer dan 35 glazen per week gaat gepaard met een 4-5 jaar korter leven.

Bron: The Lancet

Door | 2018-04-17T10:30:12+00:00 16 april 2018|nieuws|

Eén reactie

  1. Joh Hart 22 april 2018 om 15:50 - Antwoorden

    Zou dit komen door de alcohol of door de leefstijl van deze Bourgondiërs?

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: w😳😳😳😫😫😫😫😄🤪🤪🤪🤪😌😋🤨😄😄😊😊😌

Reageer:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.