Tips & Tools

 

< vorige Tips & Tools
30 July 2016
Door: Mary

Gamen voor een betere diabetesregulatie


Pergamon diabetes game

Op 21 juli is tijdens de Games for Health conferentie in Engeland het recent ontwikkelde Pergamon platform voor jongeren met diabetes gepresenteerd. Via een app op hun smartphone spelen zij een computerspel over diabetes en verbinden ze hun bloedglucosemeter en een stappenteller aan het sensornetwerk van het spelplatform Pergamon. Hun glucosewaarden en lichamelijke activiteit worden geregistreerd. Dat is leerzaam en helpt bij hun diabetes.

De Game
Pergamon speelt zich af in een oriëntaalse 3D-wereld, waar de onderzoeker T-Shan (die zelf type 1 diabetes heeft), in een tempelcomplex een gestolen relikwie moet terugvinden. De speler moet diverse levels met raadsels en spelletjes doorlopen om het relikwie te vinden. Naast de diabetes-gerelateerde elementen in de kamer van der tempelmoet de speler er steeds voor zorgen dat de bloedglucosewaarde van T-Shan goed blijft. Alle resultaten van de speler (eigen bloedglucosewaarden en de punten van het spel) zijn zichtbaar op een centrale website. Zowel de jongeren, hun ouders en alle zorgverleners kunnen de resultaten bekijken.

Virtueel coachen
Bij de start stellen de jongeren samen met de kinderdiabetesverpleegkundige doelen op. Die doelen gaan over hun dagelijks leven, bijvoorbeeld het aantal glucosemetingen en het aantal stappen (lichamelijke activiteiten). Een virtuele coach helpt hen om deze doelen te bereiken via berichten op hun smartphone. Deze gezondheidsdoelen zijn essentieel voor het digitale spel. De jongere met diabetes kan punten behalen door het bereiken van die doelen, maar krijgt ook punten voor kennisvragen via het spelplatform of door het spelen van spelletjes over diabetes.

Testfase
Op dit moment wordt Pergamon in nauwe samenwerking met Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede getest door jongeren tussen 12 en 18 jaar met diabetes. Het Pergamon platform is met een innovatiesubsidie vanuit de EU ontwikkeld door een internationale groep waarvan het kinderdiabetesteam van Ziekenhuis Gelderse Vallei deel uitmaakt. De andere partners zijn Grifo Multimedia uit Italië, Universiteit Twente, de Universiteit van Coventry en AI Solve, een bedrijf in Engeland dat kunstmatige intelligentie ontwikkelt.

Zie ook http://www.pergamonproject.eu/

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten