Timing en context belangrijk bij leefstijlinterventies

Leefstijlinterventies kunnen vooral succesvol zijn als je ze op het juiste moment aanbiedt. Er zijn verschillende sleutelmomenten in het leven, waarop mensen meer openstaan voor een verandering van leefstijl, zoals tijdens een zwangerschap of bij de diagnose van een chronische ziekte. Daarnaast speelt de sociale context een grote rol. Dat vertelde hoogleraar Population Health Jessica Kiefte-de Jong van het LUMC in haar oratie.

Bepalende momenten in het leven

Kiefte-de Jong doet onderzoek naar leefstijl en preventie vanuit een levensloopperspectief. Om een interventie succesvol te maken, moet er goed worden gekeken naar het moment van uitvoeren. Mensen die een hoog risico hebben op leefstijlgerelateerde aandoeningen moeten al vroeg op de radar verschijnen voor een (preventieve) leefstijlinterventie. Hoe eerder een (preventieve) leefstijlinterventie wordt toegepast, des de groter de kans dat ziekten voorkomen worden.

Kijken naar het hele systeem

Daarnaast zijn de sociale context en andere psychosociale factoren belangrijk. ‘We moeten naar het hele systeem van gezondheid en gedrag kijken’, aldus Kiefte-de Jong. ‘Steeds meer onderzoek laat zien dat verschillende psychosociale en leefstijlfactoren gezamenlijk een wisselwerking hebben op gezondheid en welbevinden. Het is dus niet per se zo dat 1 bepaalde leefstijlfactor belangrijker is dan 1 bepaalde sociaaleconomische situatie. Ze hangen met elkaar samen, op zo’n manier dat ze ofwel elkaar kunnen versterken ofwel verzwakken.’ Ze pleit er dan ook voor om in toekomstig onderzoek en zorg hierin nog een stap verder te gaan door ook de eerdere levensloopomstandigheden mee te nemen, zoals mogelijk ingrijpende gebeurtenissen op kinderleeftijd die op latere leeftijd tot problemen kunnen leiden.

Bron: LUMC

Gepubliceerd op 18 februari 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.