Textuur remt energie-inname ultrabewerkte voeding
Het aanpassen van de textuur van ultrabewerkte voedingsmiddelen (UPF’s) kan een effectieve aanpak zijn om de eetsnelheid en energie-inname te matigen. Dat concludeert levensmiddelentechnoloog en voedingswetenschapper Lise Heuven, die op 30 oktober promoveerde aan Wageningen University & Research. Een afname in eetsnelheid van 20 procent ging in haar onderzoek gepaard met een afname in voedselinname van 11 procent.
Eetsnelheid
Talrijke studies hebben associaties aangetoond tussen een hogere consumptie van UPF’s en negatieve gezondheidsresultaten, waaronder een hoge energie-inname en obesitas. Een van de voorgestelde mechanismen die ten grondslag liggen aan de hogere energie-inname van UPF’s in vergelijking met onbewerkte voedingsmiddelen, is de eetsnelheid. De textuur van voedingsmiddelen is van grote invloed op de eetsnelheid. Voedingsmiddelen met een lagere eetsnelheid vanwege de textuur (zoals een hard volkoren pistoletje) worden in kleinere hoeveelheden geconsumeerd dan voedingsmiddelen die sneller gegeten kunnen worden (zoals een zacht wit broodje).
Textuur
In haar promotieonderzoek richtte Heuven zich op hoe de eetsnelheid effectief kan worden beïnvloed door aanpassing van textuur, en in hoeverre dit de inname van UPF’s beïnvloedt. Op basis van onderzoek van ruim 50 maaltijdcomponenten blijkt dat de eetsnelheid sterk verband houdt met hardheid, droogheid en taaiheid. Textuur van voedingsmiddelen kan de eetsnelheid verlagen door mensen kleinere happen te laten nemen, meer te laten kauwen of te zorgen dat het eten langer in de mond blijft.
UPF-dieet
Heuven zag in haar onderzoek dat zachte penne en zachte wortelen sneller worden geconsumeerd dan wat meer al dente of beetgare varianten. Het toevoegen van saus verhoogde de eetsnelheid van zowel penne als wortelen met ongeveer 30 procent. Tijdens een 14-daagse interventie consumeerden deelnemers 369 kcal/dag minder tijdens het “Slow UPF-dieet” (met ultrabewerkte producten met lage eetsnelheid) in vergelijking met het “Fast UPF-dieet”. Het effect van textuur op eetsnelheid en energie-inname bleef hetzelfde gedurende 2 weken.
Gepubliceerd op 4 november 2025
Door Angela Severs


