Supplementen en voedingstherapie voorkomen geen depressie

Het dagelijks slikken van voedingssupplementen werkt niet preventief tegen een depressie. Ook therapeutische sessies, gericht op het bereiken van gezond voedingsgedrag, kunnen geen depressie voorkomen. Dit blijkt uit de MooDFOOD-studie van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Groot klinisch onderzoek

De MooDFOOD-studie is het grootste placebogecontroleerde, gerandomiseerde klinische onderzoek naar het effect van voedingsstrategieën op de preventie van klinische depressie. Meer dan 1.000 deelnemers met een hoog risico op depressie (maar nog niet depressief) uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje namen deel aan het onderzoek. De deelnemers waren gemiddeld 47 jaar en hadden overgewicht of obesitas (gemiddelde BMI was 31). De interventie duurde 1 jaar en het effect van een dagelijks voedingssupplement, al dan niet in combinatie met voedingstherapie, is vergeleken met een placebo.

Supplement en voedingstherapie

Het voedingssupplement bevatte omega-3 vetzuren (1412 mg), selenium (30 mcg), foliumzuur (400 mcg), vitamine D (20 mcg) en calcium (100 mg). De voedingstherapie bestond uit 21 individuele of groepssessies over gezonde voeding.

De deelnemers werden verdeeld in 4 groepen:

  • groep 1 kreeg het voedingssupplement en voedingstherapie
  • groep 3 kreeg een placebo en voedingstherapie
  • groep 2 kreeg alleen het voedingssupplement
  • groep 4 kreeg alleen een placebo

Na een jaar bleek gemiddeld 10 procent van de deelnemers een depressie te hebben ontwikkeld. Er zijn daarbij geen significante verschillen tussen de 4 groepen gevonden. Voedingssupplementen blijken in deze studie dus niet overtuigend effectief bij het voorkomen van een klinische depressie, iets wat volgens de onderzoekers wel vaak gedacht wordt. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in JAMA.

Depressie voorkomen door gezond eten

Hoewel er geen effect is aangetoond van voedingstherapie, kan gezond eten volgens de onderzoekers wel helpen. Uit een ander onderzoek binnen de MooDFOOD-studie bleek namelijk dat een gezond eetpatroon het risico op het ontwikkelen van een depressie vermindert. Ook is aangetoond dat gewichtsverlies bij mensen met obesitas leidt tot een vermindering van depressieve symptomen.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Gepubliceerd op 7 maart 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.